Juf wil dat brommers wegblijven van fiets- en wandelpad de Frontzate

Redactie KW

“Het gebeurt wel vaker dat je op de Frontzate tussen Diksmuide en Nieuwpoort door brommers bijna van je fiets wordt gereden”, klaagt Elke Maertens uit Diksmuide.

Elke Maertens (39) woont in Diksmuide en geeft les aan de Vrije Basisschool Pervijze. Iedere dag gaat Elke met de fiets naar school. “Wij hebben op school een paadje dat van bij de Frontzateroute, achter Ten Bercle, bij de fietsenstalling van school uitkomt”, vertelt Elke. “Veel van onze leerlingen komen vanuit Kaaskerke en Stuivekenskerke langs de Frontzateroute met de fiets naar school.”

“Zelf neem ik ook iedere dag die weg. Een veilige weg want er mag geen ander verkeer door. Vanaf het ogenblik dat je op die route fietst, begint de quality time, zo rustig tussen de schaapjes, je ziet er alle soorten vogels, marters en het uitzicht is prachtig.”

Er staan verkeersborden die vermelden dat het pad enkel voor fietsers en voetgangers toegankelijk is

Tot op het moment dat de rust verstoord wordt door de luidruchtige motor van een bromfiets. “Het gebeurt wel vaker dat je bijna van je fiets wordt gereden door een snel voorbij scheurende bromfiets. Vorig schooljaar heb ik al eens met de politie gebeld, toen was er een jongeman die er zijn plezier in vond om tussen de fietsende schoolkinderen door te slalommen”, ergert Elke zich. “Als de fietsers niet snel genoeg opzij gaan, maken de bromfietsers er een spelletje van om tussen de groepjes fietsers door te rijden. Het pad is trouwens niet toegankelijk voor brommers, er staan verkeersborden die vermelden dat het pad enkel voor fietsers en voetgangers toegankelijk is.”

“Er is bij de aanleg van de route bewust gekozen om die niet te verharden omwille van het charmante karakter van de Frontzate”, gaat Elke Maertens verder. “Als zo’n bromfietser over de Frontzate scheurt, schrikken de dieren, vogels vliegen op, schapen lopen mekkerend de andere kant op. De wandelaar en fietser en vooral dan de kinderen zijn opgeschrikt, steentjes vliegen op en komen in het gezicht van wandelaars en fietsers terecht en de weg zelf, die niet voorzien is op dergelijk verkeer, lijdt eronder. De stank van de motor verjaagt de frisse geur van de natuur. Dat terwijl de route er gekomen is om mensen van de natuur te laten genieten. Wie de keuze maakt om met brommer of bromfiets te rijden moet dan ook de bewuste keuze maken om een andere route te nemen.”

En Elke Maertens gaat verder. “Het ergst van al is nog dat, wanneer je een opmerking maakt tegen de rustverstoorders, je niet alleen een hele scheldtirade naar je hoofd krijgt geslingerd maar dat ze de volgende keer nog schurftiger gaan doen, een beetje fietser pesten gaan spelen, door bijvoorbeeld voorbij te steken en net vlak voor je voorwiel te komen rijden. Terwijl ze helemaal geen recht hebben om daar te rijden…”

(ACK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier