Juf Wieny en juf Ann zwaaien af in basisschool Het Vlinderbos

Op hun laatste schooldag werden Juf Wieny (links) en juf Ann per fiets op school ontvangen. © gf
Redactie KW

Eind juni nam basisschool Het Vlinderbos afscheid van twee juffen. Kleuterjuf Wieny Galle (59) en gymleerkracht Ann Pauwels (61) hebben 40 jaar lang de Ooigemse jeugd in hun klas ontvangen. “In het onderwijs terechtkomen was onze droom”, blikken ze terug.

In 1979 kwam Ann aan in de Ooigemse basisschool. Toen was er nog geen turnleerkracht. “Wij waren geschoold om les te geven in het secundair onderwijs. Toenmalig directeur Gaby Duyvejonck (nonkel van de huidige directeur Stefanie, red.) en oud-collega Piet Lerouge waren enorme trekkers van sport op school. Zo begon ik in Ooigem aan mijn opdracht. Samen stapten we ook mee in de schoolsport op woensdagnamiddag. Wij waren de trekkers van de schoolcompetitie estafette”, legt ze uit.

Twee jaar later startte Wieny in dezelfde school. Tijdens haar jeugd zorgde ze er met enkele vriendinnen voor dat de ter ziele gegane Chiro-afdeling van Oeselgem opnieuw opstartte. “Daar besefte ik dat ik heel graag met kinderen omging. Zo koos ik ervoor om kleuterjuf te worden. Ik wou de kleuters op een positieve en boeiende manier begeleiden in hun veelzijdige ontwikkeling. Het leuke was dat je dat doorheen het schooljaar zag groeien. Daar kreeg ik echt voldoening van.”

Zwaardere rugzak

In die 40 jaar voor de klas staan, zagen Ann en Wieny de kinderen veel veranderen. “Vroeger zagen we bij de kinderen iets meer terughoudendheid. Nu zijn ze veel mondiger en flappen ze er van alles uit. Dat hoeft niet te betekenen dat het daarom slechter is”, glimlacht Ann.

“Meer kinderen hebben nu moeilijkere leefomstandigheden. Sommige kleuters hebben een zwaardere rugzak om te dragen en hebben daarom meer zorg en liefde nodig”, vult Wieny aan.

Toch ziet ze dat kinderen nog altijd houden van dezelfde creatieve invalshoeken als 40 jaar geleden. “Kinderen krijgen veel meer prikkels: ik denk maar aan de verschillende massamedia zoals de televisie of de computer. Toch houden ze nog altijd van een stukje poppenkast”, merkte ze.

Sommige kleuters hebben een zwaardere rugzak om te dragen en hebben daarom meer zorg en liefde nodig

Op 30 juni genoten de twee leerkrachten van een mooi afscheidsfeest, maar de coronacrisis zorgde voor een ongewoon afscheidsjaar. In maart hield de carrière van Wieny plots op. “Ik had een heel goeie band met de toffe klas van dit jaar. Gelukkig konden we nog veel via Facebook communiceren. Op het einde van het schooljaar ben ik niet meer teruggekeerd omdat ik tot een risicogroep behoor”, vertelt Wieny.

Ann sloot het schooljaar wel nog af in Het Vlinderbos. “Ik kon nog elk uur sportles geven. Dat was wel fijn. De coronacrisis was een domper, maar in januari stierf een van onze leerlingen. Dan is de rest bijzaak.”

Ondertussen weten de juffen dat de opvolging verzekerd is. Voormalig olympisch zwemmer Emmanuel Vanluchene zal Ann als gymleerkracht opvolgen. “Iets om trots op te zijn”, zegt ze.

Vrijwilligerswerk

De twee juffen zijn nu met pensioen en maken graag wat tijd vrij voor hun kleinkinderen. Wieny heeft er vier en bij Ann is nummer negen al op komst. Wieny en haar man zoeken graag de natuur op. “‘s Winters gaan we graag wandelen en in de zomer trekken we er met onze caravan op uit. Dan gaan we iets verder van huis om te fietsen.”

Ann kijkt uit naar het vrijwilligerswerk dat ze zal uitoefenen. “Ik ben lid van het beschermcomité van de Hoge Kouter in Kortrijk. Daar voorzien we de organisatie die zich inzet voor kinderen met een mentale beperking van financiële ondersteuning.”

De twee juffen blikken terug op een mooie carrière. “De spontaniteit, het enthousiasme en de liefde van de kinderen hebben er altijd voor gezorgd dat we de dag welgezind konden beginnen. We zullen de kinderen en de collega’s zeker missen”, besluit Wieny.

(NVR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier