Juf Miguele neemt afscheid: “Voor het eerste kleuter staan, gaf me altijd veel voldoening”

Els Deleu
Els Deleu Medewerker KW

Voor de kerstvakantie werd juf Miguele Traest (59) verrast op haar laatste werkdag als kleuterleidster bij vbs Pius X. Na een loopbaan van bijna 40 jaar in dezelfde school nam ze afscheid.

Miguele Traest bracht het grootste deel van haar leven door op Pius. Ze groeide er op en ging er in het kleuter en het lager naar school. “Slechts in het middelbaar en tijdens mijn studies als kleuterleidster was ik weg van de school, maar ik liep er mijn meeste stages.” Al 32 jaar woont Miguele niet meer op Pius, maar in Kuurne. “Ik was hier graag blijven wonen, maar in die periode kwam er geen enkel huis vrij.” Miguele neemt afscheid, maar haar man moet nog zes jaar werken. Ze heeft twee zonen en twee hele lieve schoondochters.

Eerste kleuterklas

Miguele studeerde af in 1980 en kon in oktober van datzelfde jaar al starten in vbs Pius X. “Ik werd aangeworven toen de school van vier naar vijf kleuterklassen ging. Wijlen Jan Esprit was toen directeur. Hij zei me dat ik twee jaar zeker was van mijn werk en dat het dan van het aantal kinderen afhing of ik zou kunnen blijven. Ik ben er heel mijn loopbaan niet meer weggegaan.”

Miguele stond 17 jaar voor de tweede kleuterklas en de rest van haar loopbaan voor het eerste kleuter. Soms had ze ook eens peutertjes onder haar hoede. Ze deed heel graag het eerste kleuterklasje. “In september hebben ze wel altijd een moeilijke start, vooral als er ook peutertjes bij zitten. Maar je kan hen veel bijbrengen en in het eerste kleuter zijn er veel ‘eerste keren’. Als ze toekomen, kunnen ze niet knippen en als ze tekenen zijn het krabbels. Tegen het einde van het schooljaar kunnen ze al een kindje tekenen en knippen ze. Ze groeien ook enorm in dat jaar en ze beseffen ook voor het eerst echt wie Sinterklaas is. Voor het eerste kleuter staan, gaf me altijd heel veel voldoening!”

Musical

In die 40 jaar zag Miguele ook al haar collega’s vertrekken. “Toen ik hier toekwam, waren mijn collega’s mijn juffen van vroeger. Ik moest leren om hen niet met ‘juffrouw’ aan te spreken”, lacht Miguele. Ze heeft nog altijd veel contact met haar ex-collega’s. “We zijn twintig jaar met z’n allen naar Friesland getrokken en gingen ook nog samen naar Zeeland.”

Miguele zal Pius en haar klas enorm missen. “Ik zat veel ‘s avonds, op zaterdagvoormiddag en op woensdagnamiddag in de klas, maar ik zag op tegen de nieuwe leerplannen.” Hoe ze haar tijd zal invullen, weet ze nog niet zo goed. “Ik heb wel een huwelijk in het vooruitzicht van één van mijn zonen. Misschien doe ik ook nog wel vrijwilligerswerk. Ik kom hier ook turnen en doe al sinds mijn 14 jaar bewegingsleer.” Miguele heeft ook veel gezongen en speelde tien jaar operettes. “Ik volgde ook nog piano, en wie weet pik ik dat weer op. Eerst zal ik mijn hoofd leegmaken, thuis kasten kuisen en mijn klas opruimen.”

Miguele kon mooi afsluiten op Pius met een musical. “Ik had 56 kinderen voor het kinderkoor en onlangs kon ik mijn laatste musical die om de twee jaar plaatsvond afwerken, ook samen met de mensen van Rondo, met wie ik zing. Het was een mooie afsluiter. Ik dacht dat dit mijn afscheid was”, geeft Miguele toe. “Ik had niet verwacht dat mijn laatste schooldag er ook één vol verrassingen zou zijn.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier