Juf Marijke Desodt verlaat na 39 jaar basisschool De Vlam

Marijke Desodt geniet nu van een lange vakantie die wel goed gevuld zal zijn. © EG
Redactie KW

Na 39 schooljaren verlaat Marijke Desodt de vrije basisschool De Vlam in Vlamertinge. “Ik heb altijd graag met kinderen gewerkt en heb heel mijn carrière de kleinsten in mijn klas gehad”, vertelt ze.

Marijke (60) is getrouwd met Danny Cuvelier en woont in de Sint-Elooisweg in Voormezele. Ze zijn de ouders van Saar (35), Klaas (33) en Sien (30) en hebben vijf kleinkinderen: Sanne (8), Wietse (6), Torreke (2,5), Billie (2) en Ida (5 weken). “Bijna 40 jaar lang heb ik de school en het onderwijs enorm zien veranderen. Sommige zaken waren goed, met andere heb ik meer problemen”, vertelt Marijke.

Kleuterleidster bij toeval

Marijke volgde de lagere school in haar geboortedorp Voormezele en ging daarna drie jaar naar het Lyceum in Ieper. “Daarna heb ik één jaar de sociaal-technische afdeling in Mariagaard in Wetteren gevolgd en twee jaar gestudeerd voor opvoedster bijzondere jeugdzorg. Ik volgde daarna één jaar orthopedagogie in het Instituut voor Psychosociale Opleiding (Ipsoc) in Kortrijk en belandde vervolgens in de Normaalschool in Brugge waar ik mijn diploma behaalde”, vertelt Marijke.

“Mijn laatste stage voor ik afstudeerde, deed ik in de 3de kleuterklas en het volgende schooljaar mocht ik starten in de eerste kleuterklas in de Vrije School in Vlamertinge. Eigenlijk had ik bereikt wat ik altijd graag had willen doen: kinderen iets bijbrengen en ze een heel schooljaar lang stapjes vooruit zien zetten. Het welbevinden bij kinderen vond ik heel belangrijk; ik voelde mij er goed bij.”

Veel veranderingen

Marijke kende tijdens haar 39-jarige loopbaan vier directeurs in de school die nu vrije basisschool De Vlam heet. “Gedurende al die jaren heb ik veel zien veranderen”, vervolgt Marijke. “Op het vlak van accommodatie onderging de school een grondige vernieuwing, de kinderen veranderden enorm en ook de manier van lesgeven werd volledig anders.”

“Als leerkracht moet je mee evolueren met de digitale wereld want het tijdperk van het internet en de computer deed zijn intrede. Dat heeft een enorme aanpassing gevraagd. We werden ook geconfronteerd met steeds wijzigende leerplannen en heel wat administratieve rompslomp. Ik ben er niet van overtuigd dat al die veranderingen de leerlingen ten goede komen. Het creatieve aspect wordt wat op de achtergrond geschoven. Kinderen zijn ook veel mondiger geworden en hebben meer parate kennis. Maar als leerkracht moet je altijd mee evolueren.”

Stilstaan en nadenken

“Als je kinderen in je klas krijgt van ouders aan wie je ook ooit les hebt gegeven, is dat enerzijds wel leuk maar het doet je toch ook stilstaan bij de fase van je leven waarin je bent aanbeland”, aldus Marijke. “Ik heb altijd graag voor de klas gestaan en zou zo opnieuw herbeginnen, maar zonder al dat papierwerk erbij.”

“Ik heb nu een lange vakantie voor de boeg die wel goed gevuld zal zijn met de zorg voor de kleinkinderen, fietsen en lezen, in de tuin werken – want die is vrij groot – en misschien komt daar ook vrijwilligerswerk bij”, besluit Marijke, die vooral bezig wil blijven. (EG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier