Jubileumboek bij jarige scoutsgroep uit Torhout

Een delegatie van de jubilerende scoutsgroep Robrecht van Bethune met achteraan v.l.n.r. Amber Van Reybrouck, Senne Degrauwe, Janne Claerhout, Dario Dezutter, Warre Vanneuville, Pieter Louagie en Laurens Baert en vooraan Inne Vanneuville, Louis Vandepopuliere, Bastiaan Defloo, Olivier Simaey en Charlotte Craeynest. © Foto JS
Johan Sabbe

Scoutsgroep Robrecht van Bethune bestaat zestig jaar en viert feest op zaterdag 21 april met een gevarieerd programma. Bijzonder is dat de jeugdbeweging haar verjaardag extra in de verf zet met de publicatie van een lijvig jubileumboek en met het planten van zestig bomen in Groenhovebos. Dat laatste gebeurt op zaterdagnamiddag 17 maart in samenwerking met Natuurpunt Torhout.

De boomplantactie heeft tussen 14 en 17 uur plaats op het perceel dat Natuurpunt vorig jaar in Groenhove heeft aangekocht. Daar zal ook een bestaande poel omgevormd worden tot een waardige biotoop voor salamanders.

Cover van Herr Seele

Het 120 pagina’s tellende jubileumboek Kleine en grote verhalen van scouts Robrecht van Bethune is een werkstuk van Pieter Louagie, Laurens Baert en Tine Aelter.

“We vertellen de geschiedenis van onze jeugdbeweging“, aldus Pieter. “We doen dat aan de hand van diverse getuigenissen en heel wat beeldmateriaal. Het is een werk van lange adem geweest, gestart in het najaar van 2016. Het boek is nog niet helemaal af, maar het einde is in zicht. Het heeft ons bloed, zweet en tranen gekost, maar dat is waar scouting deels voor staat: opofferingen doen. Je krijgt er wél veel voor terug: wijsheden, vaardigheden en respect. Wat mij nog het meest bijgebleven is, zijn de gesprekken met oud-leiders die nog altijd met evenveel passie vertellen over de tijd van toen. Ze blijven duidelijk door het scoutsvirus besmet. Zo ben ik op bezoek geweest bij Peter van Heirseele, alias tekenaar Herr Seele, die als gewezen Torhoutenaar lid van onze groep is geweest en zich nog levendig enkele activiteiten uit zijn welpenperiode herinnert. Hij zal trouwens met plezier de cover van het boek tekenen. We hebben al een paar leuke ontwerpen gekregen.”

Er zijn nog meer bekende mensen lid van de jubilerende scoutsgroep geweest. Zo onder meer actrice Els Trio, muzikant Hendrik Willemyns van de groep Arsenal, kunstenares Miet Warlop, schrijfster Els Depuydt en waarnemend burgemeester Kristof Audenaert. Al heeft die laatste na de verhuizing van zijn ouders naar de wijk De Goede Herder op jonge leeftijd de overstap gemaakt naar de scoutsgroep Sint-Rembert.

Het boek kost 20 euro en kan nu al besteld worden via mail naar 60jaar@scoutsstadtorhout.be. “Op de avond van de jubileumviering op zaterdag 21 april zal het klaarliggen”, zegt Louis Vandepopuliere, die samen met Olivier Simaey de huidige groepsleiding gestalte geeft. “Op 17 maart planten we zestig bomen in Groenhovebos, maar dat is maar een voorsmaakje van de échte feestelijkheden op 21 april. Dan starten we aan ons lokaal Sperregem in de Bruggestraat met een grote ledenactiviteit van 13 tot 16 uur. Om 16.45 uur trekken we samen met de genodigden in stoet door het stadscentrum. We worden daarbij begeleid door de Brugse scoutsharmonie Sint-Leo. Tussen 18 en 19 uur heeft in zaal De Mast het officiële gedeelte plaats met een receptie en de voorstelling van het jubileumboek. Om 19 uur is er een walking dinner en om 21 uur treedt de coverband Z-Curse op met hits uit de jaren zestig en zeventig. Om 23 uur ten slotte speelt dj Tône ten dans. Hij is voorzitter van de vzw Strike, die ooit door oud-scoutsleiding werd opgericht, net als het vroegere jeugdcafé De Closjard trouwens. Deelnemen aan de receptie kost 3 euro en als je er ook het walking dinner bijneemt, kom je in totaal aan 22 euro (kinderen tot 12 jaar 12 euro). Inschrijven moet tegen 31 maart gebeuren. Dat kan via 60jaar@scoutsstadtorhout.be.”

Eerst bij Kortemark

Op tweede kerstdag 1958 werd in de kamer van aalmoezenier Willy Leroy in het Sint-Jozefsinstituut de Torhoutse scoutsgroep opgericht. Dat gebeurde na het experimenteren met activiteiten in het najaar van 1958 onder de koepel van de scouts van Kortemark. Op die tweede kerstdag waren Herwig Declercq, Daniël Gobyn, Jef Daled en uiteraard Willy Leroy present. Zij zijn de pioniers.

“In het eerste werkjaar namen de Torhoutse scouts nog de Kortemarkse naam Robrecht de Fries over”, aldus medeauteur Laurens Baert van het jubileumboek. “Ze waren toen als het ware een afdeling van Kortemark. Na dat ene jaar stonden ze echter op eigen benen en namen de huidige naam Robrecht van Bethune aan.”

In de voorbije zestig jaar hebben bij de jarige jeugdbeweging meer dan vierhonderd leiders en leidsters zich voor de werking ingezet. Begin jaren zeventig ontstond er een oud-scoutsgroep die omgedoopt werd tot de Abeelenhofraad. De eventuele winst uit de activiteiten ging naar de scouts.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier