Jongerentoneel De Kallegastjes moet toekomst Wielsbeekse toneelgroep verzekeren

Vooraan zien we Edouard Van Canneyt, Emma Dejonghe, Aline Matthys en Emma Vankeirsbulck. In het midden herkenen we Zoë Olaerts, Michèle Wydaeghe, Lieze Samyn, Nisrine Masrour, Sarah Dewever, Mattis Vankeirsbulck en Amelie Braecke. Op de achterste rij staan bestuurslid Marie Verhulst, regisseur Jan Debusschere, bestuurslid Celine Commeine, Thyssa De Keyser, Mathe Dermaut en bestuurslid Mirko Van Colen. © gf
Redactie KW

Toneelgroep De Kallegasten gaat zijn 50ste jaargang in. Om dat te vieren stampt de groep een jongerenwerking uit de grond. De Kallegastjes zullen in mei twee keer optreden in het OC Leieland, maar beginnen nu al aan het traject. “Zo proberen we de toekomst van onze vereniging te verzekeren”, zegt Jan Debusschere van De Kallegasten.

Bij de start van het vijftigste werkjaar, trekt toneelgroep De Kallegasten de kaart van de jeugd. “We weten al even dat we moeten verjongen. Ik draag wat ervaring met jeugdtoneel met me mee, dus besloot ik dit project te leiden”, vertelt regisseur Jan Debusschere. “We hadden geen idee hoeveel respons er zou zijn, maar vorige week daagden 15 jongeren tussen 12 en 18 jaar op. Je kan spreken van een succes want we begonnen helemaal bij nul.”

De Kallegastjes zullen eerst vier oefensessies houden. Op 26 november volgt dan een auditie. “We kiezen dan negen jongeren die dit jaar De Kallegastjes zullen vormen. Het toneelstuk ligt niet in het verlengde van de volwassenen. Jongeren spreken niet meer dat traditionele dialect zoals wij dat spreken. Met het stuk Liefde en toverdrank kiezen we niet voor het klassieke volkstoneel, maar voor een stuk dat zich echt afspeelt in de leefwereld van de jongeren.”

Engagement

“De jongeren zijn heel enthousiast en gemotiveerd”, merkte Jan op. Enkelen hebben dan ook wat ervaring opgedaan in een academie. “Het is niet eenvoudig om kinderen op de planken te krijgen. Dat vereist heel wat moed en inspanning. Bovendien is het bij ons toch iets anders dan in een academie. Daar speelt men vaak korte sketches. Bij De Kallegastjes kiezen we voor een volwaardig avondvullend stuk dat twee uur duurt. De jongeren zullen dus enkele stappen moeten zetten en zich wekelijks moeten engageren. Ik ben zeker dat deze groep zich daarvoor zal engageren”, klinkt het.

In de komende weken naar de auditie toe kunnen zich nog jongeren aanmelden. “Les gevolgd hebben aan de academie is zeker geen vereiste. Men kan gewoon eens komen proberen bij ons om dan eventueel deel te nemen aan de auditie. De repetities vinden altijd plaats op dinsdag in OC De Biekorf.”

Schooltheater

De regisseur speelt al drie jaar mee bij De Kallegasten. Hij is leerkracht in Torhout. Op school regisseerde hij tien jaar lang een groep scholieren. Daarmee trok hij dan naar een theaterfestival in Gent. Hij heeft dus heel wat ervaring met jeugdtoneel. “Ik zal de jongeren de belangrijkste zaken van toneelspelen proberen mee te geven. Ik zal focussen op de positie op het podium, de intonatie en de mimiek. Ik wil het maximum uit hen halen”, geeft Jan aan.

Het gaat zelfs zo ver dat de regisseur dit jaar niet zal meespelen met de volwassen Kallegasten. “Mijn focus gaat volledig naar de kinderen. Ik zal wel bepaalde zaken eisen, maar de jongeren mogen zeker ook hun eigen invulling aan hun rol geven. Ze moeten zelf hun rol ontdekken en aanvullen of ze zich er goed bij voelen. Voldoende vrijheid krijgen is voor een acteur een basisbeginsel”, weet hij.

Jan zal de kinderen dus klaarstomen voor hun eerste grote optreden. “Op 2 en 3 mei zullen De Kallegastjes hun stuk spelen in het OC Leieland in Ooigem. Hun vuurdoop, maar ik ben zeker dat ze klaar zullen zijn”, besluit Jan.

(Niels Vromant)

Meer info: www.dekallegasten.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier