Jongeren spijbelen voor klimaat in Brugge: “Strafstudie? Dat deert ons helemaal niet”

Deze leerlingen van het Sint-Lodewijkscollege engageren zich voor het klimaat. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Het klimaat houdt ook de Brugse jeugd bezig. In het Sint-Lodewijkscollege kregen 40 leerlingen strafstudie omdat ze spijbelden voor het klimaat, terwijl ze donderdagochtend actie voerden om leerlingen aan te zetten met de fiets naar school te komen. Al zijn niet alle leerlingen even enthousiast. “Voor sommigen is het cool om te lachen met het klimaat.”

Woensdagnamiddag moesten 40 scholieren van het Sint-Lodewijkscollege, hoofdzakelijk meisjes, een strafstudie uitzitten omdat ze spijbelden voor het klimaat. Vlak voor de strafstudie konden wij een dozijn milieubewuste leerlingen interviewen over hun acties, in het gezelschap van Christophe Steyaert en Olivier Verhelst, twee van de vijf collaborende leerkrachten die scholieren uit alle Brugse scholen helpen mobiliseren voor de nieuwe nationale klimaatmars zondag in Brussel en hiervoor zelfs een Facebookpagina aangemaakt hebben.

“We waren vorige week donderdag met 40 leerlingen van onze school in Brussel om te betogen voor een beter klimaat”, zegt Aurélie De Caluwé. “Het gingen er veel meer zijn, maar een mail van de directie naar de ouders heeft een aantal scholieren afgeschrikt. Velen kregen een verbod van ma of pa, alleen de harde kern bleef over.”

“Mijn mama heeft een e-mail gestuurd naar de directeur, om duidelijk te maken waarom ze mij ten volle steunt”, vertelt Fé Verheye. “Ook enkele leraars staan achter ons, maar dat is slechts een beperkte groep. Drie uren strafstudie is nu niet zo erg, maar het hoefde niet.”

“De directie schuilt zich achter het schoolreglement, maar de beslissing om spijbelgedrag al dan niet te sanctioneren ligt volledig bij de directeur. Toen leerlingen tegen de oorlog in Irak of Marc Dutroux betoogden, mochten ze wel afwezig zijn. Voor het klimaat niet”, zucht Anne-Sophie De Keyzer. “Andere scholen, zoals de Jozefienen, gaven hun leerlingen de toestemming om deel te nemen aan de klimaatmars. Of ze vroegen de scholieren een selfie te nemen en achteraf een werkje te schrijven over de klimaatopwarming.”

Twee groepen

“Er zijn bij ons op school twee groepen actief rond het klimaatthema: enerzijds zij die in Brussel betogen en hiervoor spijbelen, anderzijds de leden van de MOS-groep, die ijveren voor een beter leefmilieu op school”, stelt ICT-coördinator Christophe Steyaert. MOS-leider Arthur Dobbenie vult aan: “Wij voeren donderdag (24 januari, red.) actie aan de schoolpoort: wie met de fiets komt, wordt beloond met een warme chocomelk. Ouders die hun kinderen met de auto naar school brengen, worden gesensibiliseerd om het anders te doen. Binnenkort organiseren we een petitie om wekelijks een veggiedag in te voeren in het schoolrestaurant. We focussen ook op minder energieverbruik, want er blijven onnodig veel lichten branden. Als protest zullen we alle lichtschakelaars afplakken.”

Donderdagochtend voerden leerlingen van de MOS-groep actie aan de schoolpoort van het Sint-Lodewijkscollege.
Donderdagochtend voerden leerlingen van de MOS-groep actie aan de schoolpoort van het Sint-Lodewijkscollege.© Davy Coghe

Christophe Steyaert wijst erop dat de MOS-groep ook een kippenhok voor 19 kippen vervaardigd heeft. “Vijf jaar geleden merkten wij op dat er 10 à 15 kilo per dag etensresten op de borden bleven liggen. In plaats van dat weg te gooien, geven we het nu als voer aan de kippen. Aanvankelijk wilden we een varken of een geit op school, maar dat mocht niet. Het is hard timmeren aan de weg van de vergroening, want ook het voorstel van een groen dak op onze nieuwbouw is omwille van de kostprijs afgekeurd.”

Veggiedag

Simon Verleyen beaamt: “Samen met Fré heb ik vorig jaar ook al tevergeefs geprobeerd om een veggiedag in te voeren. De kritiek dat de betogers zelf onvoldoende doen voor het klimaat en voor de fun spijbelen is onterecht. Ik ben al lang begaan met de natuur en eet zo weinig mogelijk vlees. De betoging van 13.000 scholieren in Brussel bezorgde mij een warm gevoel: er zijn gelukkig veel jongeren bekommerd om ons klimaat.”

Jesse De Fruyt eet helemaal geen vlees meer en koopt vegan kleren: “Ons huis draait voor 85 procent op groene energie. Ik ga met de fiets naar school en heb nog nooit gevlogen. Het is niet logisch dat reizen met de trein duurder is.”

Aurélie De Caluwé hekelt wel de attitude van sommige jongens. “Ze maken acties voor het klimaat belachelijk en spannen samen in kliekjes. Daardoor durven anderen niet meer voor hun mening uitkomen. Voor hen is het cool om te lachen met het klimaat. Dat demotiveert. Vorig jaar had een leerlinge een superinitiatief op Facebook, maar kreeg zij tonnen haatmail…”

Angel Molendijk zegt: “Het lijkt wel alsof sommige jongens bang zijn om toe te geven dat ze om het klimaat geven…”

Marie Vercruyse besluit: “Door te spijbelen worden we pas echt gehoord door de politici, want we zijn te jong om te gaan stemmen. Het is hoog tijd dat de overheid de grote boosdoeners de industrie verplicht om van koers te veranderen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier