Jonge Kuurnenaren weten niet waar eerst gespeeld

Heel wat buurtbewoners van Meihoek zakten zaterdag af naar het nieuwe speelpleintje. Even verderop werd het gloednieuwe speelbos meteen duchtig gebruikt. © BRU
Redactie KW

Amper twee weken na het openen van de nieuwe speelelementen op het grasperkje aan de Elfde-julilaan, werd opnieuw een speelpleintje in Kuurne geopend. Sinds zaterdag is de jonge wijk Meihoek een attractie rijker. Nog dezelfde dag werd ook het allereerste speelbos in de gemeente geopend. Nu een mooie lente en het kan voor de Kuurnse jeugd niet meer stuk.

Sinds zaterdag kunnen de kinderen van de wijk Meihoek zich volledig uitleven op het pas geopende buurtspeelpleintje. Dat kwam er na een bevraging van de gemeente bij de bewoners en kadert in het ruimere plan waarbij Kuurne elk jaar twee nieuwe speelpleintjes opent. “Naast enkele speeltuigen op het kunstgrasveldje, plaatsten we ook een klimtotempaal en zorgen we voor sportinfrastructuur in de vorm van een voetbalveld. Dat veld werd ingepland in het aanwezige bufferwaterbekken”, vertelt CD&V-burgemeester Francis Benoit, bevoegd voor Jeugd.

Dat bekken dient normaal om het water dat de afwateringskanalen niet kunnen slikken, op te vangen, maar staat quasi altijd leeg. “We wilden deze verloren investering een nieuwe bestemming geven. We denken er trouwens aan om het centrale plein op de Meihoek verder uit te breiden met nog extra sportmogelijkheden“, voegt de burgemeester toe. De gemeente investeerde zo’n 12.000 euro in het speelpleintje.

Professioneel kampenbouwer

Iets verderop doken de kinderen het allereerste speelbos in. Na enkele kleinschalige projecten in De Groene Long en aan het jeugdcentrum in het Sportpark, was het eindelijk zover. “We ontdekten dit stukje onbeheerde natuur tussen de Rijksweg en de Meihoek – toch goed voor zo’n 1.500 vierkante meter – eigenlijk per toeval“, zegt Francis Benoit over het nieuwste groene plekje. “Toen we drie jaar geleden een verkavelingsaanvraag binnenkregen, stootten onze diensten op deze prachtige plek. De locatie zette ons aan het denken en al snel kwam het idee van een speelbos naar voren.

Het eerste speelbos is een feit.
Het eerste speelbos is een feit.© BRU

Naar Kuurnse normen is dit een ruim bosrijk deel. Het is hier ideaal voor kinderen die zich willen uitleven in de natuur, kampen willen bouwen of gewoon ouderwets verstoppertje willen spelen. Voor de kinderen is het vooral heel leuk dat ze dicht bij de wijk kunnen blijven.” Het terrein werd opgeruimd en toegankelijk gemaakt, op de opening zaterdag kwam professioneel kampenbouwer Leonardo langs om de enthousiaste bouwers een handje te helpen.

Maar daar stopt het niet. “We nemen ons ook voor om een klein stukje bos tussen de Rijksweg en Molenwijk niet te verkavelen“, aldus nog burgemeester Benoit. “Het is onze bedoeling om daar eveneens een ruige speelzone in te richten. Op langere termijn kan ook het Vlaspark een speelbos omvatten. Zekere het ietwat wildere deel van wat bomen voorzien biedt mogelijkheden.”

(BRU/OV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier