Jonge Kortrijkzanen gebruiken stadsbudget voor Vogelproject en propere wijk

© GF
Redactie KW

Vorige week vrijdag speelden ruim honderd kinderen uit de Lange Munte-Hoog Kortrijk een zogenaamde Budget Game. Binnen ‘Jong Kortrijk Spreekt’ konden ze zelf beslissen wat ze in hun buurt willen aanpakken of verbeteren. Het Vogelproject, waarbij de kinderen zich engageren om vogelhuisjes te maken en deze overal op te hangen, werd als belangrijkste verwezenlijking naar voren geschoven.

Voor het Budget Game op Hoog Kortrijk werkte de stad Kortrijk samen met drie basisscholen – Freinetschool De Baai, Sint-Amandsbasisschool Zuid en Sint-Theresia – om zoveel mogelijk kinderen uit de buurt te betrekken. “Een kindvriendelijke stad is een die goed is voor iedereen”, legt schepen van Jeugd Bert Herrewyn (SP.A) het initiatief uit. “We merken dat kinderen een brede blik hebben en heel genuanceerd denken en spreken over hun buurt. Ze kiezen ook vaak voor verrassende thema’s. Denk maar aan een opruimactie, een hondenloopweide of een kunstproject in de wijk.”

In een eerste fase van het project verzamelden de kinderen zoveel mogelijk ideeën rond vijf centrale thema’s: vrije tijd, welzijn en gezondheid, veiligheid, diensten en samenleven. Op basis van die uitgebreide lijst van ideeën werd door de kerngroep gekeken welke voorstellen haalbaar zijn en het best aansluiten aan de buurt. Dit resulteerde in een shortlist van vijftien concrete voorstellen: acties om de buurt te vergroenen, op te ruimen of verkeersveiliger te maken, de buurt omtoveren in een kinderkunstenwijk of een boomhut ontwerpen en bouwen bijvoorbeeld.

Echt verwezenlijken

“We willen kinderen en jongeren juist die ruimte geven die ze nodig hebben, ingevuld op hun eigen manier. Hun fantasierijke voorstellen bieden de stad en de omgeving ontelbaar veel mogelijkheden en via de Budget Games kunnen we die voorstellen ook echt verwezenlijken”, zegt schepen van Onderwijs Kelly Detavernier (N-VA). Zo leren we de jeugd nadenken en omgaan met budgetten en uiteindelijk een rol te spelen bij de beleidsbeslissingen.”

In dit spel leren de kinderen zowel bij over stadsontwikkeling als over het omgaan met budgetten. Ze beslissen zelf welke kindvriendelijke aanpassingen er in hun buurt moeten gebeuren. De kinderen uit de buurt gaan met die 15 voorstellen aan de slag. Elk voorstel heeft zijn kostprijs en elke deelnemer krijgt een persoonlijk budget. Daarmee kunnen er acties worden aangekocht. Door goed te overleggen en elkaar te overtuigen van de meerwaarde van acties, kunnen ze voorstellen samen aankopen en dus meer realiseren.

“Budgetgames veranderen een buurt of een speelplaats tijdelijk in een kleine gemeenteraad. Iedereen weet wel iets dat hij of zij zou willen aanpassen in de buurt, maar met budgetgames leer je luisteren naar elkaar en leer je kiezen voor de beste voorstellen”, aldus burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open VLD). “Het resultaat is een buurt – of het nu om volwassenen of jongeren gaat – die elkaar beter leert kennen en een project dat volop gedragen wordt. Waren al onze gemeenteraden maar zo…”

25.000 euro

De top drie projecten waarvoor het budget van 25.000 euro aangewend zal worden: het Vogelproject – vogelhuisjes in de wijk -, een grootse opruimactie in de wijk en een hondenlosloopweide. De gekochte acties werden duidelijk genoteerd, alsook wie de actie koopt en mee uitwerkt. Op deze manier worden de kinderen ook bij de effectieve uitwerking van de projecten betrokken. De gekozen voorstellen zullen dit schooljaar worden uitgevoerd. De buurt is in volle ontwikkeling, dus gekozen voorstellen die aansluiten bij een ontwikkelingsproject, worden daar ingevoegd.

In april 2015 speelden 144 kinderen uit de Sint-Jansbuurt al een Budget Game. Via het project Jong Kortrijk Spreekt, dat werd goedgekeurd door Thuis in de Stad, konden de kinderen toen in totaal ?30.000 besteden. Hier ging een uitgebreid voortraject aan vooraf, dat de lijnen uitzette voor het uiteindelijke Budget Game.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier