Jonge Damse kok Pim Meiresone naar ‘culinaire’ Olympische spelen

"Ik doe dit ook voor mijn mama, die herstellende is van kanker en moed put uit mijn prestaties", zegt Pim Meiresone. © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Pim Meiresone (20), die samen met zijn vader in de keuken van restaurant Lamme Goedzak in Damme staat, timmert stevig aan de culinaire weg. De jonge en ambitieuze kok mag met het Young Chefs Team de Belgische kleuren gaan verdedigen op de Olympiade der Köche in Stuttgart, een van de meest prestigieuze, internationale wedstrijden voor jonge chefs ter wereld. “Ik doe dit ook voor mijn mama, die herstellende is van kanker en zich optrekt aan en moed put uit mijn prestaties”, zegt Pim.

Al op jonge leeftijd werd voor Pim Meiresone duidelijk dat hij hoge culinaire ogen zou gooien. De oud-leerling van de hotelschool Spermalie was nauwelijks 15 jaar oud toen hij samen met medeleerling Bjarne Vermeersch naar de prestigieuze Nederlandse kookwedstrijd ProefMei werd gestuurd en er een zilveren medaille behaalde. Pim deed dan ook al ervaring op in grote keukens zoals FG Restaurant in het Nederlandse Rotterdam, The Fat Duck in Engeland en Geranium in de Deense hoofdstad Kopenhagen.

De jonge kok werd nu geselecteerd om met het Young Chefs Team de Belgische kleuren te gaan verdedigen op de Olympiade der Köche. Net als de Olympische Spelen vindt deze olympiade om de vier jaar plaats. De eerstvolgende editie heeft plaats van 14 tot 19 februari 2020 in het Duitse Stuttgart.

Met lokale ingrediënten

“Young Chefs Team is een structuur opgezet door de Flanders Food Faculty om de Belgische gastronomie de uitstraling te geven die ze verdient”, legt Pim Meiresoone uit. “Chef Jo Nelissen, die jarenlang zijn eigen restaurant heeft gehad en ook lesgaf in Spermalie, is de bondscoach van dit National Culinary Team. Op 20 september organiseerde hij een selectiedag voor nieuwe leden van het Young Chefs Team, voor koks tot 25 jaar oud. Er namen acht jonge koks deel en vijf daarvan werden geselecteerd.”

Mijn vader en ik gedragen ons in de keuken als echte professionals en niet als familie

“Samen met de zes jonge chefs die eerder al lid waren, vormen wij nu het elfkoppige Young Chefs Team dat hoopt zoveel mogelijk medailles te halen. Wat ik ervoor heb moeten doen om geselecteerd te worden? We kregen een mystery box om mee aan de slag te gaan met daarin voornamelijk Noordzeevis, oesters en lokale groenten zoals prei en venkel. Ik heb me laten leiden door de inspiratie van het moment. En blijkbaar viel het in de smaak.”

En zo mag Pim dus mee naar de culinaire Olympische Spelen in Stuttgart, waar teams van maar liefst 59 landen aan deelnemen. “We moeten er verschillende opdrachten vervullen met ons team. We moeten onder meer een uitgebreid buffet verzorgen, maar ook koken in restaurantformule, voor 60 couverts”, stelt Pim.

Strijd tegen kanker

“Ik kijk er enorm naar uit om met dit team op te trekken. Want het is de bedoeling dat we aan meerdere wedstrijden deelnemen. Bovendien ken ik enkele van de leden van het Young Chefs Team wel goed omdat ik er nog mee op school gezeten heb in Spermalie. Bijzonder leuk is dat ook mijn goede vriend Neil Dierickx-Visschers uit Zedelgem deel uitmaakt van het team. Iedere maandag oefenen we samen.”

Ondertussen wil Pim ook met het restaurant Lamme Goedzak, waar hij samen met zijn vader in de keuken staat, scoren. “Het gaat zeker goed met de zaak. Soms botst het wel eens met mijn vader in de keuken want we zijn streng voor elkaar. We gedragen ons in de keuken als echte professionals en niet als familie. Maar daarnaast hebben we uiteraard wel een hele warme familiale band. We zouden graag met de zaak een trapje hoger gaan, nog wat verfijnen en vernieuwen, mogelijk met iets minder tafels. Dan zouden we de ruimte boven gebruiken als aperitiefsalon en beneden 26 couverts voorzien die we uitstekend kunnen verzorgen. Ik voel me sowieso heel erg gesteund door mijn ouders, nu ik aan de weg aan het timmeren ben. Van mijn vader kreeg ik alle steun, maar ook van mijn moeder, die nu door een moeilijke tijd gaat. Ze strijdt tegen kanker, maar we hebben er goede hoop op dat het allemaal goed komt. Ik weet dat mijn mama zich optrekt aan het feit dat ik blijkbaar goed bezig ben als jonge kok. Ze put er moed uit.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier