Jeugdraad Brugge vreest verdere verschraling van caféaanbod in de stad

Redactie KW

Met de sluiting van cafés l’Amaral en de Vuurmolen verdwijnen opnieuw twee monumenten uit de Brugse horecawereld. De jeugdraad van Brugge trekt daarom aan de alarmbel.

“Iedere overname of sluiting heeft zijn eigen specifieke verhaal en we weten niet wat de opvolgers van deze cafés worden, maar de tendens is duidelijk”, vindt Yannick Ranson namens de Jeugdraad Brugge. “We zien een verschraling van het caféaanbod voor jongeren. Een deel van de oorzaken is bovenlokaal te vinden, maar op lokaal vlak kunnen we zeker ook meer doen“, blijft hij echter optimistisch.

Kuipersstraat als hotspot?

“Het overlegorgaan binnen de stad rond ‘Positief Uitgaan/Uitgaansoverlast’, waar wij deel van uitmaken, kunnen we minder laten toespitsen op wildplassen en nachtlawaai en dergelijke, en vaker op het caféaanbod. We moeten goeie banden met de horeca behouden en hen overtuigen dat steun van de stad voor initiatieven niet per se concurrentievervalsing is, maar ook versterkend kan werken. Maar het stadsbestuur mag tegelijk niet alles willen regelen: knijp eens een oog dicht voor een concertje of een feestje in een café, dat zich misschien in een grijze zone bevindt.”

Yannick Ranson stelt ook voor de Kuipersstraat her in te richten, “zodat het een aantrekkelijke straat wordt die in de zomer en op drukke avonden als een openluchtcafé/groot terras gebruikt kan worden. En stop met het openlijk viseren van bepaalde muziekgenres, cafés of organisatoren. Dit heeft een invloed op het imago van de stad, op de drive van de cafébazen en dus ook op het (be)leven in de stad.”

Een pop-upcafé voor jonge enthousiastelingen?

Voort oppert Yannick Ranson om een pop-upcafé mogelijk te maken, waar jonge mensen onder begeleiding een aantal maanden hun ding mogen doen. “Even wild dromen”, mijmert hij. “Gasten van een Brugse band als Birds enkele maanden een rockcafé laten runnen met ruimte voor platenruil, de meest succesvolle fuiforganisatoren (Break The House Down) hun muziek laten verplaatsen naar een café gedurende meerdere weekends, een ruimte ter beschikking stellen van studenten gedurende een maand in het begin van het academiejaar…

Tot slot is hij ook voorstander van een jeugdhuis in de binnenstad, waar jongeren ‘leren’ uitgaan. De jeugdraad houdt een debat rond het ruime thema, aanstaande maandag 22 februari om 19 uur in Villa Bota.

(FJA)