Jeugddienst geeft kinderen tips tijdens 10 MEGA-lessen om sterker in hun schoenen te staan

De kinderen leren zich wapenen tegen negatief gedrag. © GF
Redactie KW

Met 10 MEGA – lessen in maart bezorgt de Middelkerkse jeugddienst kinderen uit de derde graad van de Middelkerkse scholen een handig pakketje tips en sociale vaardigheden om sterker in hun schoenen te staan bij negatief gedrag. MEGA staat voor Mijn Eigen Goed Antwoord.

De kans is heel klein dat kinderen van 11 of 12 al roken, drinken of drugs gebruiken, maar volgend schooljaar gaan ze naar de middelbare school en dan kunnen kinderen heel snel veranderen. “Met de M.E.G.A. lessen willen we die gasten niet alleen handige tools geven om zich assertief op te stellen, maar hen ook duidelijk maken dat het oké is om een eigen mening te hebben. Iedereen weet dat groepsdruk op die leeftijd bepaald gedrag kan stimuleren en daar willen we kinderen op wijzen en hen daartegen wapenen”, zegt schepen voor onderwijs Natacha Lejaeghere. “De lessen hechten ook veel belang aan andere sociale vaardigheden zoals complimenten geven of omgaan met meningsverschillen. Als jongeren daar niet goed mee kunnen omgaan zijn ze vaak kwetsbaar en vatbaar voor negatief gedrag. We willen dat kinderen sterk in hun schoenen staan, dan beschermen ze zichzelf ook beter voor uitdagende toestanden”, besluit Natacha.

Sociale media

In het nieuws duiken vaak pesterijen via sociale media en donkere jongerennetwerken op. Krijgen die ook aandacht in de MEGA-lessen? Henk Vergaerde van de Middelkerkse jeugddienst gaf al enkele MEGA-sessies en beaamt: “Ja, absoluut. Het correct gebruik van sociale media en het aanpakken van enkele randverschijnselen ervan komen zeker aan bod. Veelvuldig zelfs, want sociale media staan vandaag centraal in de leefwereld van kinderen. Toch merk ik dat de gezonde principes al jaren standhouden en hetzelfde blijven: laat je niet wegduwen, vorm met een gerust hart je eigen mening en zeg gerust ‘neen’ als je iets niet wilt.” De interactieve MEGA-lessen zijn samengesteld door het CLB in samenwerking met jeugdwerkers. Niet enkel leerkrachten, maar ook de politie en de jeugddienst staan dus voor de klas. (RDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier