"We vieren vandaag het 25-jarig bestaan van het Vlaamstalig gedeelte van de Jeugdbrandweer", vertelt kapitein Philippe Taelman, Post De Haan-Wenduine en voorzitter Jeugdbrandweer van het Vlaamstalige landsgedeelte. "Op de parking C zijn er heel wat demonstraties te zien zoals het openknippen van een auto, het blussen van een brandend voertuig, en verschillende reanimatietechnieken. Wie na de demonstraties wil, kan een hele dag in Bellewaerde park vertoeven tot 21 uur vanavond. We hebben geopteerd om er een familiedag van te maken, zo hebben de ouders en familieleden ook wat aan het 25-jarig bestaan van de Vlaamse Jeugdbrandweer."

Na de demonstraties volgde een Academische zitting voor de directie Federaal Kenniscentrum voor de Civiele Veiligheid Binnenlandse Zaken, zone commandanten, zone verantwoordelijken, leiders van de Jeugdbrandweer, Jeugdbrandweer, enzovoort in aanwezigheid van de afgevaardigde van Minister Jambon. Als afsluiter werden de deelbrevetten voor de kadetten die slaagden in de nieuwe opleiding Jeugdkadet uitgereikt.

600 Jeugdbrandweerlieden

"Het opzet van de hele dag is onder meer het rekruteren van nieuwe jeugdbrandweermannen voor de diverse brandweerkorpsen", vervolgt de kapitein. "De jongeren leren werken met hetzelfde materiaal als de brandweer. Ze doen in feite identiek hetzelfde als de volwassen brandweermannen, maar ze gaan niet mee op interventie. Over heel Vlaanderen tellen we momenteel 600 leden van de Jeugdbrandweer, verdeeld over 30 posten. Op 1 januari wordt het aantal brandweerposten uitgebreid met twee nieuwe: Oostkamp en Brugge. Het aantal Jeugdbrandweerkorpsen is aan het groeien en dat is een positief gegeven. Het belangrijkste doel is de jongeren motiveren en hen voorbereiden om aan te sluiten bij de brandweerkorpsen waar volwassenen actief zijn", besluit Taelman.

(EG)