Jarige kunstendag Artykid laat jongeren proeven van kunst

Ilse Desmet, Lien Hellyn, Veerle Hellyn, Katrien Bonte en Marc Benoit. Famke Struyve was verontschuldigd. © BRU
Redactie KW

Artykid, de eigenzinnige versie van de Vlaamse Kunstendag voor Kinderen die Kuurne vijf jaar geleden onder de doopvont hield, is populairder dan ooit. Jaar na jaar ziet Artykid de belangstelling toenemen. Ook dit jaar is dat niet anders. Diverse workshops die worden aangeboden op zondag 17 november aanstaande waren ook nu in een mum van tijd volzet.

De Kunstendag voor Kinderen die in Kuurne de naam Artykid meekreeg vindt telkens op de derde zondag van november plaats. Het was Marc Benoit die vijf jaar geleden het idee lanceerde binnen de cultuurraad als antwoord op de Kunstendag voor Kinderen die Vlaanderen organiseerde. Vijf edities later biedt Artykid een grote diversiteit aan workshops aan, bij de uitgebreidste van Vlaanderen. “Onze missie tijdens Artykid is al vijf jaar lang kinderen spelenderwijs laten kennismaken met, maar vooral ook laten deelnemen aan kunst in de breedste zin van het woord”, verduidelijkt voorzitster Veerle Hellyn.

3D-printing

Dat het initiatief in de smaak valt bij kinderen is duidelijk. Bepaalde workshops waren ook dit jaar in een mum van tijd volzet. Vooral 3D-printing en het bak- en naaiatelier bleken populair. “In totaal bestaat ons aanbod voor kleuters tussen de vier en zes jaar uit vijf verschillende workshops, kinderen van het eerste, tweede en derde leerjaar krijgen de keuze uit vijf verschillende doe-activiteiten en voor de allergrootsten uit het lager onderwijs bieden we maar liefst negen verschillende activiteiten aan. Bewust worden tot elke workshop slechts een beperkt aantal kinderen toegelaten, zodat de kwaliteit van de workshop gegarandeerd blijft.”

Om de laagdrempeligheid van Artykid te onderstrepen werkt de organisatie achter het evenement samen met het Sociaal Huis, zodat elk kind, zelfs uit gezinnen waarvoor dit iets moeilijker ligt, de mogelijkheid krijgt om deel te nemen aan de Kunstendag voor Kinderen. Ook de deelnameprijs aan de aangeboden workshops wordt bewust laag gehouden en bedraagt slechts vijf euro.

Vrijwilligers

“Ook nu worden de verschillende workshops verzorgd door zowel vrijwilligers die hun hobby willen delen, plaatselijke kunstenaars, zelfstandigen en kleine bedrijven die belangeloos met de kinderen aan de slag gaan, aangevuld met enkele professionele workshops. Nieuw dit jaar zijn enkele activiteiten waar de kinderen samen met (groot)ouders of andere volwassenen kunnen aan deelnemen. Zo is er bijvoorbeeld de workshop Mijn papa is een klimrek… waarbij de kleintjes klauteren over de groten, de volwassenen kruipen onder de kinderen en samen maken ze piramides en andere bouwsels. Een andere aanrader is Het Boekenslimbeest met Naar het zuiden, een interactieve voorstelling voor kleuters over Bernard Beer, die houdt van gezelligheid, van lekker knus in bed liggen, van zoete honing snoepen, van samen met vrienden uit vissen gaan, en die geen zin heeft in een winterslaap in de kou, alleen in zijn hol…”

Vaste trekkers achter Artykid zijn Veerle Hellyn, Ilse Desmet, Lien Hellyn, Marc Benoit, Famke Struyve en Katrien Bonte die de dag zelf ook nog kunnen rekenen op tal van vrijwilligers die alles in goede banen leiden. “Naar aanleiding van onze vijfde editie heffen we op zondagvoormiddag 17 november vanaf 11.30 uur tijdens een speciale verjaardagsreceptie het glas in JanSan”, besluit de voorzitster. (BRU)

Inschrijven: artykid.kuurne.org of artykidkuurne@gmail.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier