Jan Bogaert met pensioen als directeur van BS De Verrekijker in Rumbeke

Jan Bogaert neemt afscheid als directeur van De Verrekijker. (foto SB) © Stefaan Beel
Redactie KW

Jan Bogaert, directeur van de basisschool De Verrekijker is sinds 1 oktober met pensioen. “Ik ben bijzonder dankbaar dat ik deze basisschool gedurende 18 jaar heb mogen aansturen”, aldus de afscheidnemende directeur.

Jan Bogaert is afkomstig van Gistel. “Mijn vader was er onderwijzer. Ik zat zelfs bij hem in het zesde leerjaar. Mijn opleiding volgde ik aan het Sint-Thomasinstituut in Brussel waar ik op kot zat”, vertelt Jan. “Ook mijn broers Walter, Guido en Raf leerden voor onderwijzer/regent en hebben een volledige of gedeeltelijke onderwijscarrière achter de rug. Mijn jongste broer Peter was een uitzondering. Hij volgde handelswetenschappen en is zelfstandig revisor. En precies of dat allemaal nog niet genoeg ‘onderwijs’ was: ik ben getrouwd met de Dentergemse Riet Lambrecht, directeur van de centrumschool in Wingene.”

Renovaties

Jan startte zijn loopbaan in het basisonderwijs in Oostende en daarna 20 jaar in het buitengewoon onderwijs in Tielt. “Toen was ik toe aan een nieuwe uitdaging. Er was een vacature voor directeur in basisschool De Verrekijker in de Kloosterstraat. Ik werd aangenomen en mocht starten op 1 september 2002. De afdeling Leopoldschool werd toen net gesloten. Er waren op dat moment 311 kleuters en leerlingen. In 2007 kenden we een serieuze terugloop door de opstarten van een kleuterafdeling in de nabijgelegen stedelijke jongensschool. Maar door hard werken en geholpen door instroom van jonge gezinnen in Rumbeke zijn we opnieuw gestaag gegroeid en zitten we op vandaag aan 413 kleuters en leerlingen, 40 leerkrachten en 12 personeelsleden. De Verrekijker kon op dat moment wat vernieuwing gebruiken ook wat lokalen en uitrusting betreft. In 2006 werd Arkorum opgericht, een schoolbestuur voor de 18 katholieke basisscholen van Roeselare en Ardooie. Mede dankzij Arkorum hebben we kunnen investeren in nieuwe infrastructuur. Ook nu gaan een aantal oude gebouwen langs de Rumbeeksesteenweg tegen de vlakte en in de plaats komt er een ruime eetzaal en een moderne gymzaal. Ondanks al die renovaties blijven we kampen met te weinig buitenruimte. Dat zal echter een permanente zorg blijven.”

“Nu is er meer nood aan individuele zorg en begeleiding”

“Sinds mijn aanstelling is het lerarenkorps praktisch volledig vervangen. Ik ben echt trots op onze huidige ploeg. Dat is ook nodig, want de noden zijn hoog. Er is meer nood individuele zorg en begeleiding. Daarvoor hebben we onder meer onze zorgleerkrachten die dat uitstekend doen. Vanaf 1 oktober zal adjunct-directeur Mia Leenknegt, waarmee ik reeds lang samenwerk, mij opvolgen. Zo is de continuïteit verzekerd”, weet Jan Bogaert te melden.

“De laatste maanden waren door de coronacrisis bijzonder heftig. Ik had niet gedacht dat ik op een zucht van mijn pensioen nog dergelijke reorganisaties en improvisaties zou meemaken. Door deze crisis hebben we met z’n allen digitale leer- en werkmethoden (her)ontdekt. Ook op dat terrein hebben we serieuze stappen vooruit gezet. Het is met pijn in het hart dat ik de deur van De Verrekijker achter me dichttrek. Ik zal de goede sfeer missen, de glimlach en de speelse ongedwongenheid van de kleuters en leerlingen, de constructieve samenwerking met de ouders, de ouderraad en collega-directies van Arkorum. Maar aan alles komt een einde en is het goed geweest.”

Vrije tijd

Nu er meer vrije tijd komt, zal Jan opnieuw wat meer actief kunnen zijn in het verenigingsleven. “Ik ben ook van plan om computerlessen te volgen. Mijn jongste zoon Steven, productiemanager bij MOWI, heeft een huis gekocht en zoekt nog een ‘goedkope’ werkkracht”, lacht Jan. “Mijn oudste zoon Lode is medeoprichter van BrightAnalytics, een sofwarehuis in Hooglede en mijn dochter Heleen geeft algemene vakken aan de provinciale secundaire school Richtpunt, campus Gent. Ook zij zullen hier en daar wat hulp van vader kunnen gebruiken. Verder zal ik ook wat meer tijd hebben voor mijn vijf kleinkinderen. Volgend jaar in mei kan mijn vrouw Riet ook met pensioen. Dat wordt voor beide even wennen. Samen zullen we meer dan nu, in de buurt van ons tweede verblijf, aan zee kunnen uitwaaien. Ik ben ook een fervent liefhebber van oldtimers, ook daar zal een deel van mijn vrije tijd naar toe gaan. Ik wens mijn geliefde school De Verrekijker alle succes”, besluit Jan en dankt iedereen voor de goede samenwerking in de afgelopen 18 jaar. (AD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier