Jakkedoe-monitoren in de voor- en naschoolse opvang

Jakkedoe-monitoren helpen een handje bij de voor- en naschoolse opvang. © gf
Redactie KW

De Jeugddienst en monitoren van de speelpleinwerking Jakkedoe zorgen in deze coronatijden en tijdens de heropstart van de Prizma basisschool ‘De Talententuin’ voor de voor- en naschoolse opvang van de kleuters en de kinderen. “Op vraag van de school zelf en op drie locaties die de gemeente gratis ter beschikking stelt”, zegt Hilde Verhamme.

De opvang kwam er op vraag van de directie van De Talententuin. Gemeentepersoneel inzetten, was niet haalbaar. Daarom kwamen we op de idee om eens te polsen bij de vele jongeren die momenteel met schoolwerk thuis zitten of dat zij geen goesting hadden om enkele uren voor opvang te zorgen. Tijdens mijn vele contacten met de Jakkedoe-monitoren merkte ik ook wel dat er nood was aan een perspectief. Ik lanceerde een oproep via sociale media en meteen reageerden 30 jongeren tussen 15 en 22 jaar positief. De school was direct akkoord voor de naschoolse opvang, maar eerder terughoudend voor de voorschoolse opvang. Uiteindelijk konden we voor beide een regeling uitwerken”, zegt Hilde Verhamme van de Jeugddienst.

Bezig bijtje

Siska Geerardyn (18) uit Lendelede zit in het zesde middelbaar in Spes Nostra in Heule en is een van de monitoren die zich kandidaat stelde. “Vóór de coronamaatregelen was ik een bezig bijtje”, zegt ze. “Nu ik niet meer kan afspreken met vrienden en de hobby’s on hold staan, sloeg de verveling wat toe. Eens wat anders doen dan schoolwerk leek mij ook wel fijn. Begeleiding van de kinderen is bovendien goed te combineren met mijn schooltaken. Een uur in de voormiddag en drie uur in de namiddag is voor mij goed te doen. Voorlopig kan ik ook nog maar twee halve dagen per week naar school. Maandag lieten we de kinderen zoveel mogelijk in dezelfde bubbel spelen. Het was in het begin voor iedereen wat wennen, maar we vonden vlug onze draai.”

Voldoende afwisseling

De drie gemeentelijke locaties die gratis door de gemeente ter beschikking gesteld worden, zijn het DOC, Den Tap en de sporthal. De poetsdienst van de gemeente zorgt dat alles twee keer per dag grondig ontsmet en gepoetst wordt. “In elke locatie is er een verantwoordelijke van Peuterleute, aangevuld met monitoren van Jakkedoe“, vervolgt Hilde. “Ikzelf stel de planning op. Er zijn genoeg monitoren zodat er voldoende afgewisseld kan worden. Op die manier kunnen alle monitoren de opvang blijven combineren met hun schoolwerk. De eerste dag verliep prima.”

“Alle jongeren waren vroeg uit de veren en op tijd op de opvanglocatie”, vervolgt Hilde. “Maandagvoormiddag waren er een 25-tal kinderen in de opvang en dat was toch een bewijs dat er duidelijk nood is aan voorschoolse opvang”, klinkt het. De situatie wordt volgens Hilde van week tot week bekeken. “Hopelijk kunnen we zo voor opvang zorgen tot het einde van het schooljaar. En als er jongeren zijn die door examens niet meer kunnen helpen, dan staan er ouders klaar.”

Ook zomeropvang

Ondertussen bereidt Hilde ook al de speelpleinwerking of zomeropvang voor. “De veiligheidsraad in Brussel hield bij het nemen van de versoepelingsmaatregelen nog maar weinig rekening met de kinderen. Hopelijk komt daar nu snel meer duidelijkheid over. We zouden graag weten met welke regels we rekening moeten houden voor onze zomeropvang. Hoe die eruit zal zien, valt dus nog even af te wachten.”

“Er zijn wel een 80-tal jongeren kandidaat-begeleider en daarom mogen we de speelpleinwerking uitbreiden. Die zal plaatsvinden van 1 juli tot en met 31 juli en van 10 tot en met 28 augustus. En dat is ongetwijfeld goed nieuws voor veel werkende ouders“, besluit Hilde Verhamme.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier