Israëlische schooldirecteurs willen systeem De Boomhut kopiëren

Redactie KW

Een vijftiental schooldirecteurs uit Israël kwamen deze week op bezoek bij Freinetschool De Boomhut om er het dagelijkse doen en laten te volgen. “Ik had De Boomhut gevonden op internet toen ik op zoek was naar unieke scholen”, zegt Arik Mandelbaum.

Het mailtje dat onlangs binnenviel bij directeur Karel Delheye van Freinetschool De Boomhut heeft hij naar eigen zeggen toch eerst twee keer moeten lezen voor hij het geloofde. Afzender was ene Arik Mandelbaum, schooldirecteur uit Israël, met de vraag of hij de school in Sint-Andries mocht komen bezoeken. “Hij wilde kost wat kost onze school bezoeken nadat hij ons gevonden had op internet”, zegt Karel. “Ik was vereerd toen ik hoorde wat de bedoeling was.”

Ze kwamen namelijk met een delegatie van 15 schooldirecteurs plus de burgemeester afgezakt uit Upper Galilee, een regio in het noorden van Israël. Woensdag volgden ze een hele dag in de voetsporen van directeur Delheye. “Tijdens mijn zoektocht naar unieke scholen stootte ik toevallig op De Boomhut”, zegt Arik Mandelbaum. “Toen ik de video in verband met hun manier van werken op de facebookpagina zag wou ik de school onmiddellijk zien.” Het schoolsysteem in Israël blijkt zich in de toekomst grondig te gaan hervormen. “Niemand gelooft bij ons nog in het traditionele systeem en de progressieve scholen kampen ondertussen al met enorme wachtlijsten. We gaan dan ook actief op zoek naar innovatieve plekken zoals hier om zoveel mogelijk bij te leren.”

Tijdens het exposé van directeur Karel vielen de mondjes dan ook meermaals open. “Het leren door te doen spreekt ons enorm aan, ook de afschaffing van het puntensysteem is enorm interessant. Ikzelf ben van plan het systeem te kopiëren in mijn school, volgend jaar starten we met deze methode in het eerste kleuter.” Ook burgemeester Salz stond volledig achter het verhaal. “Creativiteit en werken in team kun je niet onderwijzen, dat moeten ze al doende leren. Sociale vaardigheden komen hier ook veel meer aan bod. Iedereen van ons die hier is gelooft dat dit de toekomst is.”

De positieve kritiek stemde directeur Karel uiteraard erg tevreden. “Als school ben je vereerd dat ze er de jouwe uitpikken, het sterkt ons ook in de gedachte dat we op de goeie weg zitten. Het is voor ons een bevestiging dat methode-onderwijs een tendens is die niet alleen hier, maar in heel Europa leeft.”

(DDM – Foto DDM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier