Is basisschooltje ‘t Dambord in Damme alsnog gered?

© Davy Coghe
Redactie KW

Minister van onderwijs Hilde Crevits laat vandaag, net op de officiële teldag, weten dat basisscholen met te weinig leerlingen om open te mogen blijven een bijkomend ‘genadejaar’ krijgen. Het kan de redding betekenen voor het piepkleine dorpsschooltje in Damme. “Het is een mooie opportuniteit maar we moeten wel nagaan of er ook op langere termijn een toekomst mogelijk is”, stelt burgemeester Joachim Coens.

Vrijdag zou in Damme de beslissing vallen. Als de gemeentelijke basisscholen in Damme centrum niet minstens 24 leerlingen telt zou er in september geen nieuw schooljaar mogen aangevat worden. Want het schooltje zat immers al in een zogezegd ‘genadejaar’, een laatste kans om voldoende leerlingen te halen. De school telde nog slechts 17 leerlingen en in die laatste dagen zijn er geen leerlingen meer bijgekomen om het tij nog te doen keren. Iedereen die van ver of dicht met het schooltje te maken heeft ging ervan uit dat het ermee gedaan is.

Twee genadejaren

Dat was echter buiten Vlaams minister voor Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) en de Vlaamse regering gerekend. Op voorstel van minister Crevits besliste de Vlaamse Regering dat scholen of vestigingsplaatsen in het gewoon basisonderwijs die te weinig leerlingen tellen, twee genadejaren krijgen in plaats van één. In het buitengewoon basisonderwijs waren er al langer twee genadejaren voorzien en nu is dit dus ook zo voor het gewoon basisonderwijs. “Scholen spelen een belangrijke rol voor het lokale buurt- en dorpsleven. School wordt gemaakt dichtbij de plaats waar ouders met hun kinderen wonen, zeker in het basisonderwijs. We hebben in Vlaanderen en Brussel op dat vlak een rijke traditie met 2.600 basisscholen en bijna 3800 vestigingsplaatsen“, zegt minister van onderwijs Crevits. “Heel af en toe gebeurt het dat er te weinig leerlingen zijn, dan krijgt een school één genadejaar. Vandaag hebben we beslist om een extra genadejaar in te voeren voor scholen in het gewoon basisonderwijs.”

Gemengde gevoelens

In Damme zijn ze alvast met verstomming geslagen over deze nieuwe wending in het dossier. “Wij zagen deze beslissing, die dan ook nog eens bekend gemaakt wordt net op de officiële teldag, helemaal niet aankomen. Ik durf wel zeggen dat iedereen er zich had bij neergelegd dat het zou gedaan zijn met het schooltje van Damme. De cijfers waren duidelijk genoeg”, zegt Dams schepen voor onderwijs Bart Desutter (CD&V +).

“Ik ontvang deze beslissing toch met wat gemengde gevoelens. Na er eerst met het stadsbestuur en het schoolteam hard voor te hebben gevochten moesten we er ons bij neerleggen dat het niet zou lukken. We dachten dat dit een zekerheid was. En nu is er dus opnieuw wel wat hoop maar tegelijkertijd ook opnieuw onzekerheid. We moeten nu met de inrichtende macht van de school, die dus eigenlijk de gemeenteraad is, bekijken wat we daar mee doen. Want we zijn natuurlijk niet verplicht om van die mogelijkheid gebruik te maken. Ik wil niet vooruit lopen op een beslissing maar voor mij is het wel belangrijk dat we ook een perspectief hebben om op langere termijn de school te kunnen open houden. Anders heeft dit weinig zin.”

Gematigd positief

Burgemeester Coens reageert gematigd positief. “Dit biedt een opportuniteit, want ik blijf er bij dat de nabije school de beste school is“, stelt Coens. “We zullen eerst in overleg gaan met het schoolteam en vooral ook met de ouders. Ik verneem van de directie dat er alvast zicht zou zijn op vier nieuwe leerlingen naar volgend jaar toe. Het is nog te vroeg om uitspraken te doen maar het is wel positief dat we nu nog een kans krijgen die we eigenlijk niet meer verwacht hadden.” (PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier