Internaat 1 in Tielt sluit, ruim 30 internen verhuizen naar verpleegkundeschool

Bie Lamon (directeur Sint-Jozefsinstituut), Rik Delmotte (algemeen directeur scholengroep), Tom Creytens (hoofdopvoeder internaten), Ria Christiaens (eindverantwoordelijke internaten) en Hilde Van Der Donckt (directeur Vives HBO5 Verpleegkunde Waregem-Tielt) zijn heel tevreden met de geplande verhuizing van het internaat. © TVW
Redactie KW

Het internaat 1 van het Katholiek Secundair Onderwijs Tielt-Ruiselede verhuist op 1 september van de Oude Stationstraat naar de Grote Hulststraat, waar 37 kamers vrij staan boven de lokalen van de Vives HBO5-opleiding verpleegkunde, het vroegere Alleydis, dat Tielt hoe dan ook trouw blijft.

De kamers in de Grote Hulststraat werden vroeger ingenomen door Vives-studenten, maar met uitzondering van de verpleegkunde-opleiding trekt de hogeschool weg uit Tielt, waardoor de studentenkamers al sinds dit schooljaar leeg staan. Voor het Katholiek Secundair Onderwijs Tielt-Ruiselede een buitenkans om ze in te palmen, aangezien de schoolvleugel van het Sint-Jozefsinstituut aan de Kroonstraat geteisterd wordt door betonrot.

Ieperstraat blijft

Daarom kocht de scholengroep al het leegkomende Vives-gebouw in de Beernegemstraat aan. “Door ons internaat 1 vanuit de Oude Stationstraat naar de kamers boven Aleydis te verhuizen, kan het vrijkomende internaat worden gebruikt om klasruimtes van te maken“, zegt Ria Christiaens, eindverantwoordelijke van de internaten van de scholengroep. Ze geeft meteen mee dat internaat 2 in de Ieperstraat de schoolthuis van 45 leerlingen blijft.

“Met de schoolvleugel die op termijn moet worden gesloopt, verliezen we 6.000 vierkante meter. Dankzij de aankoop van het Vives-gebouw werd al 4.000 vierkante meter gecompenseerd en met de kamers in het gebouw van het vroegere Sint-Lucasziekenhuis in de Grote Hulststraat erbij is het verschil volledig weggewerkt”, vertelt Rik Delmotte, algemeen directeur van de scholengroep.

Lokalen delen

Hilde Van Der Donckt, directeur van Vives HBO5-opleiding verpleegkunde, benadrukt dat haar school op post blijft op de gelijkvloerse en eerste verdieping. De klaslokalen die zich daar bevinden, zullen vanaf 1 september 2020 wel worden gedeeld met het Sint-Jozefsinstituut, dat er lessen verzorging zal geven. Op dezelfde datum neemt die school ook het vroegere Vives-gebouw in de Beernegemstraat in gebruik, dat meteen ook de hoofdvestiging van de school wordt.

Maar op 1 september van dit jaar al komen 37 internen over uit de Oude Stationstraat. Zij konden woensdagavond al eens kennismaken met hun nieuw verblijf. “We zullen voorlopig alleen de kamers op de tweede verdieping gebruiken”, aldus nog Ria Christiaens. “Mocht er vraag zijn, kunnen we ook de derde verdieping openstellen en zo raken we aan een maximum van 55 kamers.”

Veiliger trappen

De komende maanden worden alle kamers en het sanitair grondig opgefrist. “We zullen bovendien een keuken inrichten en een trapleuning binnen veiliger maken. Ook de trappen aan de ingang worden vernieuwd. Daar komt eveneens een hellend vlak. Onder meer een ontspanningsruimte, eetzaal en toiletten zullen de internaatsleerlingen delen met de verpleegkundestudenten van Vives.”

Hoewel internaten in heel Vlaanderen in een neerwaartse spiraal zitten, geldt dat niet voor de twee internaten van het KSO Tielt-Ruiselede. Volgens algemeen directeur Rik Delmotte komt dat door de uitstekende werking.

(TVW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier