Howest start academiejaar met 6.000 studenten

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

De West-Vlaamse hogeschool Howest trapt het academiejaar 2017-2018 af met 6.000 studenten. Dat is ongeveer hetzelfde aantal als voor vorig schooljaar. Het jaar werd op gang getrokken met een academische zitting in Brugge in het bijzijn van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V).

Howest scoort dus een status quo, ondanks minder 18-jarigen. Dat wordt gecompenseerd door een stijgende interesse binnen de graduaatsopleidingen, de zogenaamde HBO5-opleidingen. Veel jongeren kiezen daarvoor om eventueel nadien nog een schakelprogramma te doen naar een bacheloropleiding. Toegepaste informatica, Digital Arts & Entertainment, Toegepaste Architectuur en de recent opgerichte opleiding Devine (Digital Design & Development) zitten in de lift.

De brugopleiding Verpleegkunde doet het minder goed door de verlenging van de opleiding van drie naar vier jaar. Ook de lerarenopleiding doet het minder goed. Howest mag het jaar beginnen met een goed gevoel want NVAO, de Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie, gaf de hogeschool een puik rapport en omschreef die als atypisch, creatief en innovatief. Daar wil algemeen directeur Lode De Geyter verder op inzetten. Hij had ook nog enkele boodschappen voor minister Crevits. Zo vraagt hij extra middelen, zeker voor de wetenschappelijke STEM-opleidingen en blijft hij luidop dromen van een professionele masteropleiding en een “School of Arts” dat inzet op digitale kunsten. De Geyter hoopt ook West-Vlamingen binnen de provincie te houden. “De braindrain is en blijft een pijnpunt in West-Vlaanderen voor bedrijven die willen inzetten op export en groei”, aldus De Geyter.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier