Houthulstenaar is gastdocent aan Russische universiteit

Lambertus Vermeiren poseert bij twee schilderijen die hij maakte naar aanleiding van de vluchtelingencrisis. (foto ACK)
Redactie KW

De 66-jarige kunstenaar Lambertus Vermeiren uit de Groenebosdreef werkt regelmatig als gastdocent aan de universiteit van Tambov, een stad in Rusland op 500 kilometer ten zuidoosten van Moskou. Hij geeft er masterclasses aan de laastejaarsstudenten van de kunstacademie.

Lambertus Vermeiren is getrouwd met de Russische Helena Strelnikova en hij is vader van drie kinderen. Lambertus is afkomstig uit Vosselaar en kwam naar de Vrijboshoeve in Houthulst omwille van zijn gezondheid en een grote interesse in het oorlogsverleden van deze streek. Lambertus Vermeiren is in Rusland een heel bekend figuur die er bijna wekelijks op tv komt. “Van zodra ik in Rusland ben en er ergens op straat of op het openbaar vervoer stap, word ik overrompeld door mensen die mijn handtekening willen, een foto of selfie met mij willen nemen. Soms wordt het een beetje teveel van het goede. Moest ik alle uitnodigingen aanvaarden dan zou ik minstens iedere dag met iemand anders op restaurant kunnen gaan”, lacht de kunstenaar.

Begaafde studenten

“Ik ben in Rusland terechtgekomen dankzij de dochter van mijn vrouw. Zij studeerde aan de academie, wat daar trouwens een universitaire opleiding is, en volgde mijn werk. Op een gegeven moment vroeg ze mij of ik geen masterclass kon geven. Ik leerde de decaan Michael Nikolski kennen, een befaamde ikoonschilder. Samen hebben we een eerste masterclass georganiseerd. Ik had daar 80 studenten van 21 jaar en ik moet toegeven dat ze heel begaafd zijn. Sindsdien ben ik daar vaste gastdocent.”

Ik wil nog wel een paar staatshoofden portretteren, liefst diegene die wat op hun kerfstok hebben

Lambertus Vermeiren werd geboren in een eenvoudig gezin en moest al snel gaan werken. Toen hij jong was, koesterde hij de droom om profvoetballer te worden, door blessures moest hij die droom echter laten varen en toe, richtte hij zich op die andere passie die hij had: kunst. Hij volgde avond- en weekendonderwijs en op zijn 28ste vertrok hij naar Zuid Frankrijk, naar Les Saintes Maries de la Mer. Om in zijn levensonderhoud te voorzien, werkte hij er als manager van verschillende campings en in zijn vrije tijd schilderde hij. “Mijn realistische werkjes van de typische Franse daken, de wilde paarden, de stieren en de flamingo’s waren een geliefd onderwerp bij de toeristen. Na drie jaar vertrok ik en ging ik in Nederland wonen. Daar bleef ik 22 jaar en daar begon ik les te geven. Ondertussen volgde ik ook nog de opleiding orthopedagogie die ik met glans vervolmaakte. Met dat diploma in de hand ben ik dan verschillende jaren in een instelling voor sociaal onaangepaste jongeren die onder toezicht van de jeugdrechtbank stonden gaan werken. Daarna werkte ik nog verschillende jaren als overste in overheidsinstellingen voor vluchtelingen. Deze ervaringen hadden zeker invloed op mijn schilderijen.”

Portret van Poetin in Kremlin

Lambertus Vermeiren hield reeds heel wat tentoonstellingen in binnen- en buitenland en zijn schilderijen hangen bij privéverzamelaars in onder andere Zwitserland, Engeland, Canada, Rusland, Nederland en België en heel belangrijk in de permanente tentoonstelling van het Rijksmuseum in Rusland. Hij kreeg van de stad Tambov de medaille van culturele verdienste aangeboden. Daarnaast hangt ook het portret dat hij schilderde van Poetin in het Kremlin. Van Donald Trump maakte hij ook een portret waarvan de kopie in het Witte Huis hangt, het origineel zal door hem zelf worden overhandigd op het moment dat Trump naar België komt. Hij maakte ook een werk getiteld ‘Fake News’ met een portret van Trump. Dat werk kan dagelijks bekeken worden in Houthulst, want Kenji Pattyn van Kenji’s Gazetje kocht het originele werk aan. “Ik heb nog plannen. Ik wil nog wel een paar staatshoofden portretteren, liefst diegene die wat op hun kerfstok hebben. Erdogan staat bijvoorbeeld op mijn lijstje”, geeft Lambertus mee. Verschillende keren per jaar verkast Lambertus naar het Russische Tambov om er masterclasses te geven. Ondertusssen is hij daar master geworden.

“Ik ga daar sinds 2013 en in het begin had ik een vertaler Engels-Russisch nodig, maar ondertussen spreek ik vloeiend Russisch. Ik voel me daar goed, maar zou er niet willen wonen omdat het in de winter veel te koud is. Vriestemperaturen van -30 graden zijn er geen uitzondering. Maar het respect dat men in Rusland als artiest krijgt, is ongezien”, besluit Lambertus.

(ACK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier