Hogeschool Vives rondt voor het eerst de kaap van 16.000 studenten

Thomas Baumgarten is de 16.000ste student van Vives.
Redactie KW

Hogeschool Vives rondt voor het eerst de kaap van 16.000 studenten. Die eer valt te beurt aan Thomas Baumgarten uit Brugge. Hij schreef zich in voor de opleiding sociaal werk aan campus Kortrijk en kreeg een boekenbon en een groot stuk chocolade met daarop de vermelding 16.000ste student.

Hij zal de opleiding op afstand volgen en is daarmee een van de ruim 3.100 afstandsstudenten van Vives. De studentenpopulatie neemt dit academiejaar toe met ruim 6%, in afstandsonderwijs zelfs met 27%.

Vives telt 6 studiegebieden: biotechniek, gezondheidszorg, handelswetenschappen en bedrijfskunde, industriële wetenschappen en technologie, onderwijs en sociaal-agogisch werk. Die zijn verspreid over vijf steden in West-Vlaanderen: Brugge, Kortrijk, Oostende, Roeselare en Torhout.

Leren op afstand

“Dit academiejaar blijkt er over het algemeen meer interesse te zijn voor opleidingen op afstand. We zijn met voorsprong marktleider in Vlaanderen met ruim 3100 studenten, een toename met maar liefst 27%. Met de start van elektronica-ICT beschikken we intussen over 36 bachelor-afstudeerrichtingen op afstand. Het grootste deel van die afstandsstudenten zijn mensen die studeren combineren met werk en/of gezin. Deze groep zij-instromers wil zich nu wegens de moeilijke economische tijden heroriënteren, heeft ontslag gekregen en/of wil meer toekomstkansen”, aldus Joris Hindryckx, algemeen directeur van Vives.

De ervaringen in de covidperiode zijn wellicht voor een aantal mensen een trigger om te heroriënteren – Veerle Dekocker

In het studiegebied sociaal-agogisch werk op campus Kortrijk steeg het aantal inschrijvingen voor afstandsonderwijs met maar liefst 50%. Voor sociaal werk, de opleiding waarvoor Thomas Baumgarten kiest, gaat het zelfs om een verdubbeling. “Dat betekent dat de thema’s psychosociaal welbevinden en welzijn in de samenleving blijven aanspreken. De groei in het afstandsonderwijs wijst er op dat ook veel werkenden zich aangesproken voelen door deze opleidingen. De ervaringen in de covidperiode zijn wellicht voor een aantal mensen een trigger om te heroriënteren”, aldus studiegebieddirecteur Veerle Dekocker.

Wat de algemene cijfers betreft neemt de studentenpopulatie dit academiejaar toe met (in volgorde van de grootte van de campussen) 7% in Kortrijk, 2% in Brugge, 6% in Roeselare, 15% in Torhout en 11% in Oostende.

Flexibel systeem

Vives heeft een flexibel systeem uitgewerkt voor afstandsonderwijs, met zelfstudie en – voor een aantal opleidingen – een beperkt aantal contacturen. Om het studeren op afstand zo flexibel mogelijk te maken; beschikt Vives op campus Kortrijk ook over een examencentrum met een ruime keuze uit examenmomenten, ook ‘s avonds en op zaterdag. Ook examens op afstand zijn mogelijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier