Hogeschool Vives in Kortrijk demonstreert aan Crevits ondersteuningstraject voor studenten

© BELGA
Redactie KW

Vlaams minister voor Onderwijs Hilde Crevits heeft woensdag een bezoek gebracht aan de hogeschool Vives in Kortrijk om er te zien hoe er met de voormalige GON-middelen (geïntegreerd onderwijs) wordt omgesprongen in het hoger onderwijs. Vives heeft er een erezaak van gemaakt om te pionieren en werkte zelfs een specifiek onderdeel uit voor studenten met Autisme Spectrum Stoornis.

Sinds vorig jaar is er in het hoger onderwijs geen GON-begeleiding meer. Dat is omgezet naar middelen. Vives ging in september 2017 met de wijzigingen aan de slag en richtte een eigen ondersteuningsmodel op dat zich richt op een vlotte studievoortgang en zich niet enkel beperkt tot GON-studenten.

Vives gaat daarbij niet enkel uit van ondersteuning van begeleiders, maar van alle medewerkers. Het doel is volgens de school om ‘study ability’, de studiemogelijkheden en het omgevingskader, te verhogen op verschillende vlakken die met elkaar in verbinding staan. Zo wordt gekeken naar de financiële mogelijkheden van de student, zijn vaardigheden, de schoolomgeving en de manier van onderwijs zelf. De aanpak is gestoeld op een Fins model.

Zowat 1.000 van de 13.000 studenten krijgen op één of andere manier begeleiding. Het gaat niet enkel over mensen met een beperking of financiële problemen, maar bijvoorbeeld ook om topsporters. Daarnaast is één onderdeel specifiek uitgewerkt voor studenten met ASS. Op die manier worden 130 studenten ondersteund.

Ook docenten worden gesensibiliseerd

Tegelijk worden ook de docenten gesensibiliseerd via onder meer leefsessies. Ze krijgen bijvoorbeeld een puzzel met een voorbeeldafbeelding die niet helemaal strookt met de echte puzzel. Tegelijkertijd worden ze van alle kanten geprikkeld, visueel of met geluiden. Op die manier ervaren ze hoe moeilijk studenten met autisme het soms hebben. Zelfs voor minister Crevits bleek de puzzel geen eitje. Ze moest even spieken bij enkele studenten die kwamen getuigen.

“De werking in het hoger onderwijs staat eigenlijk nog in zijn kinderschoenen. Het is de eerste keer dat ik een uitnodiging krijg van een hogeschool om te zien hoe de middelen in de praktijk worden ingezet. Ik hoop dat er veel volgen”, aldus de minister.

Vives werkt nu al samen met de hogeschool Thomas More en ook met enkele Nederlandse en Finse scholen, om op die manier informatie en methodieken te kunnen uitwisselen.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier