Hippotherapie moet weerbaarheid van leerlingen Ter Zee versterken

SBSO Ter Zee heeft vier leerlingen geselecteerd om deel te nemen aan deze hippotherapie. (foto JRO)
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Via hippotherapie, waarbij een paard als hulpmiddel gebruikt wordt, wil Ter Zee, een school voor buitengewoon secundair onderwijs, de weerbaarheid van haar leerlingen versterken. “Hoe kinderen en jongeren reageren op paarden en hoe het paard reageert op die jongeren is onvoorstelbaar”, vertelt leerkracht Tine Nyssen.

Ter Zee geeft les aan kinderen en jongeren met onder meer leer- en socio-emotionele moeilijkheden, maar doet zoveel meer dan dat. In de school krijgen de leerlingen alle hulp die ze nodig hebben om ze later alle kansen te bieden op de arbeidsmarkt. Tine Nyssen is een paardenliefhebster en zag in die paarden een hulpmiddel om de weerbaarheid bij de leerlingen te versterken.

“We merken dat onze doelgroep verandert en vaak zijn onze leerlingen gasten die moeilijk kunnen communiceren”, vertelt Tine. “Tot nu boden we vooral gesprekstherapie aan, maar we merken dat die gesprekken bij sommige leerlingen van geen enkel nut zijn. Gesprekken voeren met iemand die sowieso al moeilijk kan communiceren, is helemaal niet simpel. Daarom hebben we in het verleden bepaalde leerlingen doorverwezen naar externe diensten. De draagkracht van de school was op dat gebied te beperkt. Maar daar wilden we een oplossing voor vinden.”

Weerbaarheidstraining

Hippotherapie kan daarbij soelaas brengen, dacht Tine. “Ik ben een hele grote liefhebber van paarden en begrijp ze ook. Waarom hippotherapie? Omdat ik er zelf enorm in geloof”, is Tine heel duidelijk. “Bij verschillende jongeren en in verschillende voorzieningen heb ik gezien dat het effectief werkt. De voorbije jaren zag ik ook dat zelfs de moeilijkste leerlingen tot rust kwamen als we met hen naar paarden gingen. We hebben de mogelijkheden naar uren en middelen toe bekeken en hebben beslist om vier leerlingen te selecteren die vorig jaar in het eerste jaar zaten, maar waarvan we nu al weten dat die in het gewone arbeidscircuit terecht zullen komen. Het enige wat ze daarvoor nodig hebben, is weerbaarheidstraining. Ze moeten leren van neen te zeggen of problemen kunnen verwoorden. In het dagelijkse leven moet je dat kunnen. En dat missen we nog wat bij die leerlingen. Deze hippotherapiesessies kunnen hen daarbij zeker helpen.”

Paard als coach

De therapie vindt plaats in een prachtige en rustgevende omgeving. “Alle voorwaarden om tot verbondenheid te komen met het paard zijn er aanwezig. UNIE-K, waar de sessies plaatsvinden, is niet zomaar een hoeve met wat paarden. Het is een centrum in een prachtige omgeving met professionele begeleiding. Het paard wordt eigenlijk als coach gebruikt, maar dan eentje met vier poten. Die pikken de minste spanning of emotie bij leerlingen snel op en dat is natuurlijk een dankbaar gegeven tijdens een therapiesessie.”

Tine Nyssen is trots op wat men dit schooljaar met de leerlingen gaat doen. “Onze leerlingen staan te popelen”, lacht ze. “Ik ben ervan overtuigd dat ze grote stappen zullen zetten in hun weerbaarheid. Dankzij hippotherapie bouwen we aan de toekomst van onze leerlingen. Naar volgend jaar toe hopen we op uitbreiding van ons project. Ik droom al jaren stilletjes van dit fantastische project.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier