Hilde Crevits lanceert website rond EHBO op school

Redactie KW

De minister wil dat al wie het middelbaar verlaat een minimum aan kennis en vaardigheden heeft voor ‘levensreddende handelingen’.

Bedoeling is scholen aan te zetten om zelf iets te doen rond EHBO. Op de website vinden ze een overzicht van ontwikkelingsdoelen en eindtermen, een overzicht van partners op wie ze binnen en buiten het onderwijs voor EHBO een beroep kunnen doen, tips voor concrete samenwerking met andere organisaties, tips voor het vinden van lesgevers en praktijkvoorbeelden.

Kunnen reanimeren moet dus een basisvaardigheid voor elke jongere worden

Volgens minister Crevits gaat in Vlaanderen slechts dertig procent van de omstaanders over tot reanimeren en eventueel defibrilleren van iemand met een hartstilstand, terwijl dat in Nederland zestig procent is. Nochtans doet vroegtijdig reanimeren de overlevingskansen fors stijgen.

Kunnen reanimeren moet dus een basisvaardigheid voor elke jongere worden, vindt Crevits. “Wie een aantal handelingen aanleert, zal vlugger de stap zetten om hulp te bieden als iemand een hartstilstand krijgt”, argumenteert ze. Een task force met experten moet scholen voorts ondersteunen bij het wegwerken van drempels die scholen nog ervaren, zoals een gebrek aan opleiders, oefenmateriaal, tijd of budgettaire middelen.

(BELGA)

>> http://onderwijs.vlaanderen.be/ehbo-op-school

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier