Hervorming laat leerlingen ‘Scholen aan de Leie’ zelf kiezen

© SL
Redactie KW

De scholengroep Scholen aan de Leie geeft zijn eigen invulling aan de hervorming van het secundair onderwijs die de overheid vanaf 1 september uitrolt. De keuze voor de eerstejaars wordt beperkt tot drie richtingen. In het pakket steken ook vier uren samengepakt in modules. Die modules zijn door de leerling vrij te kiezen, de bedoeling daarvan is om talenten te ontdekken en de leerling te laten ondervinden of een bepaalde richting hem of haar ligt.

De leerlingen die starten in het secundair onderwijs hebben momenteel de keuze tussen een resem richtingen: Techniek, sociale wetenschappen, latijn, moderne met of zonder STEM, Handel,… Voor elke leerling is er wel wat wils in het aanbod van de scholengemeenschap ‘Scholen aan de Leie’ die bijna 3000 leerlingen telt. De directie van het Sint-Pauluscollege in Wevelgem, VTI Sint-Lucas, Sint-Aloysiuscollege en de Sint-Jorisschool in Menen en het Sint-Jozefscollege in Wervik boog zich de afgelopen maanden over de aangekondigde hervorming van het secundair onderwijs. Hun aanpak stellen ze op maandag 11 februari voor aan alle geïnteresseerden, in eerste instantie aan laatstejaars van het basisonderwijs.

Frans ruimt plaats voor Engels

Vanaf 1 september wordt hen de keuze iets eenvoudiger gemaakt. Leerlingen die hun getuigschrift basisonderwijs behaald hebben, kunnen kiezen tussen 1A en 1AU. In het eerste geval kiezen ze voor het bereiken van de basisdoelen van alle vakken, in het tweede geval zijn ze iets ambitieuzer en wordt de leerstof uitgediept. Wie zijn getuigschrift basisonderwijs niet behaalt kan zoals nu terecht in 1B, het vroegere beroepsonderwijs.

“Dit aanbod is een antwoord op de hervorming die de overheid aankondigt”, aldus directeur van de scholengemeenschap Diederik Bevernage. “De hervorming richt zich op een vernieuwde uitbouw van de eerste graad, meer specifiek het eerste jaar. De hervorming wordt de daaropvolgende leerjaren verder uitgerold.”

Binnen het eerste jaar krijgen alle leerlingen 27 lesuren algemene vorming. Nieuw is hierbij dat elke leerling het vak Engels volgt vanaf het eerste jaar. Anderzijds steken er minder uren Frans in het lessenrooster. Verder krijgt elke leerling ook een uur leer -en leefsleutels. Een van de aandachtspunten van de voorgestelde hervorming is dat de school de kans krijgt om meer tijd te stoppen in herhaling van de basisleerstof. Dat gebeurt in 1A. In 1AU- de uitgebreide versie – wordt minder tijd genomen voor het inoefenen van de basisleerstof. Die richting is enkel te volgen in de huidige colleges. Van de 32 lesuren zijn er vier die niet vastgelegd worden, maar vrij door de leerling te kiezen zijn.

Leerlingen kiezen zelf pakket

“Daar krijgen de leerlingen de gelegenheid om andere domeinen te ontdekken, een andere doelstelling van deze hervorming”, aldus directeur Bevernage. “Dat gebeurt aan de hand van modules, door de manier waarop die ingevuld worden kan een leerling min of meer hetzelfde traject volgen als dat nu het geval is. Hij kan kiezen voor meer talen, of voor meer wetenschappen of wiskunde. Maar hij kan evengoed in dat jaar een vak ontdekken dat hem ligt. Of net niet. In het basispakket steekt geen Latijn”, vervolgt de directeur. “De module Latijn telt vier uur, wie dus kiest voor Latijn kan geen andere domeinen meer verkennen. De reden is dat vier uur het absolute minimum is om die taal aan te leren.”

Buiten de muren

De leerling die niet kiest voor Latijn kan zijn lessenrooster dus aanvullen met een of twee modules naar keuze. Onder meer creatieve vorming, hout, elektriciteit, STEM, Ondernemen, Sport, Kunst en Creatie, voedingsatelier behoren tot de keuzemogelijkheden. Belangrijk om weten is dat niet alle modules in alle scholen worden gegeven. Zo blijft VTI Sint-Lucas de school waar STEM en technische vakken worden aangeleerd.

De modules zijn inderdaad vrij te kiezen, binnen de mogelijkheden die de gekozen richting – 1A, 1AU of 1B – biedt“, voegt directeur Luc Vergote van de Sint-Jorisschool toe. “Leerlingen in de Meense scholen kunnen trouwens een module kiezen die in een andere Meense school wordt gegeven. Zo kan wie school loopt in het Sint-Aloysiuscollege kiezen voor een module STEM-Robotica in VTI Menen of Ondernemen in de Sint-Jorisschool. En dus voor die les de vertrouwde schoolomgeving dienen te verlaten. Diezelfde leerlingen kunnen echter niet de module Sport kiezen want die wordt enkel in Wevelgem gegeven.”

(SL)

Meer uitleg over die vernieuwde aanpak geeft de directie op 11 februari tijdens een infoavond die simultaan op vier locaties wordt georganiseerd. In CC De Steiger Menen,

Sint-Jorisschool Geluwe, Sint-Jozefscollege Wervik en Sint-Pauluscollege Wevelgem.

De aanvang is om 19.30 uur, de infosessie zal een uur duren.

Meer info op www.scholenaandeleie.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier