Heilige Familie Ieper proclameert coronaproof met drive-in

Directeur Hans Debel geeft in het Perron een speech die de laatstejaars in de auto kunnen volgen via Facebook Live. (Foto TOGH)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

De 134 zesde- en zevendejaars van de Heilige Familie in Ieper kregen ondanks de coronacrisis toch nog een unieke proclamatie op dinsdag 30 juni. De school organiseerde een drive-inproclamatie die bovendien live werd gestreamd.

Vanaf 18.15 uur werden de afgestudeerde leerlingen in de auto met hun andere gezinsleden verwacht op de parking van de Esplanade, waar elke auto een voorgeschreven parkeerplaats toegewezen kreeg in functie van de klassen. Om 19 uur begon de proclamatie met een toespraak van directeur Hans Debel vanuit cultuurcentrum Het Perron, waar de proclamatie in normale omstandigheden zou plaatsgevonden hebben.

Livestream

De laatstejaars en hun familie konden in hun auto de toespraak volgen via Facebook Live. Daarna riep de directeur – nog steeds vanuit het Perron – de namen van de leerlingen per klas alfabetisch af. De leerlingen moesten vervolgens uit de wagen stappen en bij de portier blijven wachten tot de naam van de laureaat bekend gemaakt werd en die de oorkonde en felicaties kreeg. Ten slotte kwam alle leerlingen van dezelfde klas voor de auto staan voor de klasfoto met de titularis. Burgemeester Emmily Talpe en Herr Seele spraken de laatstejaars ook nog toe in een videoboodschap. Tussendoor waren er muzikale intermezzo’s die vooraf werden opgenomen.

Lees verder onder de foto.

Heilige Familie Ieper proclameert coronaproof met drive-in

Voor coördinator Stefaan Dehaerne van Heilige Familie was het een huzarenstukje. “De techniek die bij deze proclamatie kwam kijken is ongezien”, zegt Stefaan Dehaerne. “Het livestreamen – via Facebook, maar met een tussenhalte via ZOOM – was trouwens de eerste keer voor zowel de technici van het Perron als wijzelf. Wie weet gaan ze dit in de toekomst gebruiken voor optredens. Het was daarom ook dat CC Het Perron met ons in dit project wilden stappen. Een win-win voor alle partijen.”

Lees verder onder de foto.

Heilige Familie Ieper proclameert coronaproof met drive-in

Het initiatief viel alvast in goede aarde bij de laatstejaars en hun ouders. “Ik vind het goed gevonden”, zegt Delphine Vanraes uit de klas 6 Handel. Volgend jaar gaat ze accountancy-fiscaliteit studeren. “Er waren weinig andere mogelijkheden om het met iedereen samen te kunnen doen en deze manier zijn ze er toch in geslaagd om iedereen nog een samen te krijgen. Straks gaan we nog met de rest van het gezin op restaurant. We maken er nog een mooie avond van.”

Lees verder onder de foto.

Heilige Familie Ieper proclameert coronaproof met drive-in

“Het is goed dat we niet thuis hoeven te zitten”, zegt mama Evelyne Menu. “Ik vind dit in ieder geval een beter idee dan digitaal en het is goed dat iedereen hier toch nog eens samen is gekomen op een veilige manier. We hebben ook een drankje en een chipje mee om het extra feestelijk te maken.”

Slecht weer

Ook de titularissen waren tevreden dat ze op deze manier afscheid konden nemen van hun leerlingen. “Zoals iedereen hadden de leerlingen het moeilijk tijdens de coronacrisis”, zegt Klaas Staelens, klastitularis van het zesde Boekhouden-Informatica. “Dit is een super initiatief. Jammer genoeg zit het weer niet mee. De leerlingen zijn toch blij dat er iets is en wellicht zullen ze het niet snel vergeten. Voor mij is dit na een carrière van dertig jaar alleszins ook een uniek en speciaal moment.” (TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier