Harelbeekse schoolbanken krijgen tweede leven in Senegal

(foto LOO)
Redactie KW

Ruim 100 oude schoolbankjes en bijhorende stoelen van stedelijke basisschool Zuid in Stasegem krijgen vanaf 1 oktober een nieuw leven in een schooltje in Gaol-Gomlo in Senegal.

Op het stadsdepot aan de Broelstraat staan sinds geruime tijd stoelen en schoolbanken die geen enkele stedelijke basisschool in Harelbeke, Bavikhove of Hulste nog kan gebruiken. “De stoeltjes en bankjes komen van de stedelijke basisschool Zuid in Stasegem die afgebroken werd. Vanaf 2 september krijgen ze daar namelijk nieuw materiaal in een splinternieuwe school“, duidt schepen van Onderwijs en momenteel waarnemend burgemeester Francis Pattyn (CD&V). “Het oude meubilair stond eigenlijk stof te vergaren tot alles naar het stort ging.”

Tot de uit Senegal afkomstige Néné Ndiaje haar stoute schoenen aantrok en aan schepen Pattyn vroeg of de stad Harelbeke oude schooltafels en stoeltjes had. Néné woont al 16 jaar in Harelbeke en is poetsvrouw bij het cultureel centrum Het Spoor. Regelmatig trekt ze naar Gaol in Senegal waar ze helpt in een schooltje. Het dorpje ligt op ruim 700 kilometer van hoofdstad Dakar.

“Het schooltje telt zo’n 100 leerlingen en heeft een groot tekort aan stoelen en banken waardoor de leerlingen niet voltijds les kunnen volgen. De grote groep leerlingen is gesplitst in twee kleinere waardoor de ene groep ‘s morgens les volgt en de andere groep in de namiddag”, duidt Néné.

“De school beschikt echter over te weinig financiële middelen om nieuwe banken voor alle leerlingen te kopen zodat ze voltijds les kunnen volgen.”

Mooi initiatief

De stoeltjes en tafeltjes werden deze week per container naar Dakar verscheept.

“Het schooljaar begint daar pas op 1 oktober, nog op tijd dus. Het was wel een hele organisatie om dat op poten te zetten. Iedereen dank voor de medewerking. Wie niet waagt, niet wint. Ik ben zeer gelukkig voor de school in Senegal”, zegt Néné.

Ze is erg blij is met de schoolbanken die ze krijgt van schepen Francis Pattyn, die dit aankaartte in het college van burgemeester en schepenen. Ook de schepen is tevreden.

“Het was een unanieme beslissing van het college. De tafels en stoelen namen ook veel plaats in, in onze nieuwe stadsloods. Met dit mooi initiatief helpen we mensen die het nodig hebben. Het is bijzonder aangenaam dat we op deze manier oude schoolbanken en stoeltjes een mooi tweede leven kunnen geven.” (PVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier