Grondige vernieuwing aan internaat Educa in Brugge vat eindfase aan

Internaatbeheerder David Deleu. © Davy Coghe
Redactie KW

Het internaat Educa in de Brugse deelgemeente Sint-Michiels, gevestigd bij het Vrij Handels- en Sport Instituut (VHSI), ondergaat momenteel een grondige metamorfose. Opmerkelijk is dat er voor het eerst ook meisjes zullen toegelaten worden. “Alle kamers worden vernieuwd en er komt ook een nieuwe ontspanningsruimte en keuken”, zegt internaatbeheerder David Deleu.

Het internaat Educa van het Vrij Handels- en Sportinstituut in Sint-Michiels wordt momenteel grondig gerenoveerd. De verbouwingen, die gestart zijn in juli 2019, zitten in een eindfase. Tegen half juli zou het project klaar moeten zijn; mooi op tijd voor de start van het nieuwe schooljaar in september. “Ik ben nog niet helemaal zeker of het effectief zal lukken tegen half juli, maar tegen het nieuwe schooljaar zou het toch zeker in orde moeten zijn”, weet David Deleu.

Veel meer privacy

Opmerkelijk: voor het eerst sinds de start van het VHSI zo’n vijftig jaar geleden zullen er ook meisjes welkom zijn op het internaat. “In het vernieuwde internaat zullen er enkel tweepersoons- en individuele kamers zijn. En bij de vernieuwing is er ook afzonderlijk sanitair voorzien”, zegt de internaatsbeheerder nog. “Op die manier is er dus veel meer privacy en kunnen we ook meisjes verwelkomen in hetzelfde complex.”

We namen al eens een kijkje en de kamers zijn bijzonder fraai afgewerkt. Er zijn vier kleuren voorzien om er wat warmte en een vrolijke toets aan te geven. Iedere kamer heeft nu een eigen douche en wastafel. De toiletten zijn wel nog in een afzonderlijk blok op de gang.

“We hebben al jaren een overeenkomst met het internaat van de verpleegopleiding aan de site-Oud Sint-Jan in de binnenstad voor wat betreft het logement van de meisjes die aan het VHSI studeren. De meisjes kunnen daar nog altijd naar het internaat blijven gaan, maar ze kunnen nu dus ook dichter bij de school in Sint-Michiels terecht”, gaat David Deleu verder. “Het vernieuwde internaat heeft een maximale capaciteit van 48 personen, dat zijn er tien meer dan voorheen. In ons internaat zijn overigens ook leerlingen van andere scholen welkom, zolang er plaats is. Naast de kamers op de derde verdieping wordt ook het gelijkvloers aangepakt met onder andere een nieuwe keuken, eetzaal, polyvalente ruimte en ontspanningszaal.”

Bentley Zwaenepoel kwam al eens een kijkje nemen.
Bentley Zwaenepoel kwam al eens een kijkje nemen.© Davy Coghe

Tijdens ons bezoekje maakten we kennis met Bentley Zwaenepoel (13) uit Moorslede. Hij volgt les in het VTI in Zeebrugge en komt al eens kijken naar de vernieuwde infrastructuur. “Ik ga kiezen voor een eenpersoonskamer. Het ziet er heel mooi uit, wat ik er nu al van zie. Leuk is dat er nu afzonderlijke douches op de kamer zijn”, zegt de jongen.

Ook Evita Pillaert (13) komt al eens kijken. “Ik zal voor een tweepersoonskamer gaan, denk ik”, zegt het meisje, dat les volgt in het VHSI.

Tijdens de werkzaamheden verbleven de internen in het Green Park Hotel aan de Chartreuseweg. Een tweepersoonskamer kost 13 euro per dag, maaltijden inbegrepen en voor een eenpersoonskamer moet 15 euro neergeteld worden.

Evita Pillaert bezocht ook al eens een kamer.
Evita Pillaert bezocht ook al eens een kamer.© Davy Coghe

(PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier