Graffitimuur in De Biesweide in Beselare

Kunstenaar Simon Delahaye wordt hier geflankeerd door directeur Xavier Vansteenkiste en leerkracht Carlos Dewulf. (ZB)
Redactie KW

Naast enkele kleinere veranderingen zal Vrije Basisschool De Biesweide beschikken over een graffitimuur. “Wellicht een primeur voor scholen in de regio”, aldus directeur Xavier Vansteenkiste.

“Bij de start van een nieuw schooljaar zijn er altijd wat veranderingen”, stelt directeur Xavier Vansteenkiste. “Het leerlingenaantal blijft stabiel. We starten begin september met 295 kinderen. Dat zal oplopen tot een goede 320 op het einde van het schooljaar. Als nieuwigheden voorzien we het volgende: nieuwe tollen voor de kleuters, nieuwe degelijke voetbaldoelen op de speelplaats van het lager, een nieuwe multifunctionele plint voor de lessen bewegingsopvoeding en een nieuwe inrichting van het zorglokaal. Ook bij het personeel zijn er enkele wijzigingen en verschuivingen. Janne Samyn vervangt Brigitte Debuf wegens pensionering. Zij neemt het middagtoezicht over de kleuters over, Fedra Tolpe versterkt ons administratief team, Ivy Doolaeghe vervangt Matthijs Dewulf als leraar voor het zesde leerjaar en Berdine Joos komt enkele uren per week ondersteunen in het eerste leerjaar A en werkt de rest van haar opdracht voor De Wijzer in Zonnebeke.”

“De verkeerssituatie aan de school werd de laatste jaren serieus aangepakt, onder andere met de heraanleg en aanpassingswerken in de straat, het uitbreiden van het team gemachtigd opzichters, het inzetten op een verticale leerlijn ‘Verkeer’ over de volledige school en het lobbyen bij gemeente en hogere overheden om de verkeerssituatie ter hoogte van de kerk aan te pakken. We werden voor onze inspanningen beloond en zijn dan ook een Octopusschool. Drie jaar geleden werden we trouwens uitgeroepen tot meest verkeersveilige basisschool van West-Vlaanderen.”

Blikvanger

De blikvanger van het nieuwe schooljaar is echter de graffitimuur. “Tijdens de renovatie van onze school werd er enkele jaren geleden een werkgroep opgericht voor de speelplaatsinrichting. Toen was er al sprake van een graffitimuur en dat wilde ik nu wel verwezenlijken”, zegt directeur Xavier Vansteenkiste. “We wilden niet de traditionele graffiti, die je bijvoorbeeld vindt op treinen. Het moest iets kunstigs worden dat onze grijze betonnen muren wat opfleurde.”

“Zo kwamen we bij kunstenaar Simon Delahaye uit Beselare terecht. Hij heeft ervaring en maakt altijd kunstige werken voor de Heksenstoet. Voor ons werkt hij in het thema weide, afkomstig van onze naam Biesweide. Het worden levensgrote kleurrijke insecten, die in de weide voorkomen. Wellicht een primeur voor scholen in de regio”, besluit de directeur.

(NVZ)