GO! start met Tienerschool in Oostende

"De overgang van het zesde leerjaar naar het eerste middelbaar is niet eenvoudig", klinkt het. (Foto EFO)
Redactie KW

Het Gemeenschapsonderwijs wil de overgang van het lager naar het secundair eenvoudiger maken en neemt vanaf september twee initiatieven. Een daarvan is de opstart van de Tienerschool.

“De overgang van het zesde leerjaar naar het eerste middelbaar is niet eenvoudig. Leerlingen schakelen over van een naar wel tien lesgevers en ook leerplannen en -methodes sluiten niet altijd op elkaar aan. De gevolgen bij sommige kinderen zijn faalangst en schoolmoeheid“, zo duidt directeur Jean Surmont (Atheneum Pegasus). Directeurs Nancy Helsmoortel en Muriel Julet beamen: “Kinderen die het in het lager goed deden voor een bepaald vak, kennen soms een onverklaarbare terugval in het eerste middelbaar.”

Fysieke grens

Vanaf 1 september zullen daarom de basisscholen Stene en Vermeylen samenwerken met het atheneum: leraars van het middelbaar zullen techniek, talen of wiskunde geven in het zesde, er komt een nauw contact tussen de leraars en leerlingen van het lager zullen regelmatig men spreekt over wekelijks of maandelijks lessen volgen in het atheneum. Vier klassen uit de twee basisscholen doen mee.

Vanaf september wordt de (lagere) Vermeylenschool ook uitgebreid. Er komt een middenschool waardoor leerlingen niet meteen de overstap moeten maken naar de ‘grote’ school. “Alle kinderen die zich bij ons inschrijven zullen de keuze hebben of ze hun eerste middelbaar starten op onze campus of op die van de Vermeylenschool in de Schermplantenstraat. De vrees voor de grote school heeft soms ook te maken met een verre afstand of een fysieke grens zoals de drukke Nieuwpoortsesteenweg. Wie dat niet wil, hoeft die dus niet over dankzij de middenschool.” (EFO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier