Gemeenteschool De Zandloper is klaar voor 1 september

Leerkrachten Mia Dupon, Julie Degandt, Kenneth Ramakers en Sara Luyens hebben hard gewerkt aan een fietsparcours. (foto LC)
Paul Bruneel

In gemeenteschool De Zandloper zijn directrice Katrien Wouters en haar team zijn klaar om de kleuters en leerlingen van de lagere afdeling in de meest veilige en comfortabele omstandigheden vanaf 1 september te ontvangen.

“We hebben een paar klusdagen georganiseerd en samen met de leerkrachten en leden van de ouderwerking hebben we heel wat kleur aangebracht op de speelplaats. Er is een fietsparcours geschilderd in de kleuterzone en dit oogt niet enkel mooi en kleurrijk, maar het is meteen ook een knipoog naar het buitenschools verkeer. Er werden zebrapaden aangelegd en er komen nog verkeersborden. We hebben ook een aantal kleine fietsjes aangekocht zodat de kleuters als het ware het verkeer en de reglementen al spelend aanleren. We hebben ook onze etalage aan de buitenkant van de school laten beschilderen omdat we echt kleur willen brengen bij de start van het nieuwe schooljaar. Dit kon mede dankzij het budget van de Rode Neuzendag”, zegt Katrien Wouters.

Stevige wortels

Eind september wordt ook een appelboom geplaatst in het midden van de speelplaats en dat symboliseert de visie waar de school naartoe wil. “We willen werken aan waarden en investeren in zaken die belangrijk zijn voor de kinderen. De kinderen moeten kunnen groeien als die boom en stevige wortels hebben om de overstap te maken naar het secundair”, geeft Katrien Wouters mee. In normale omstandigheden worden de ouders betrokken bij de eerste schooldag, maar nu kan dat uiteraard niet. De school telt 160 leerlingen, waarvan 55 kleuters en 12 vaste leerkrachten.

Veiligheidsmaatregelen

Uiteraard is er ook veel aandacht aan de veiligheidsmaatregelen die opgelegd zijn. Omdat de kinderen ‘s morgens gespreid aankomen in school is er maar één ingang in de Onderwijsstraat, maar als ze ‘s avonds de school verlaten gebeurt dat via twee uitgangen. Voor de kleuters is dat aan de achterzijde, de anderen langs de voorzijde van de school. Katrien Wouters is ook directrice van de gemeenteschool ‘t Lombartje in Lombardsijde en ook daar is een en ander veranderd. “Ook daar is de speelplaats helemaal vernieuwd, is er meer groen en zijn er verschillende speelzones voorzien waaronder een klim- en klauterzone en een zone waar de kinderen een kamp kunnen maken. Die kampzone hebben we overgenomen uit Finland waar het onderwijsniveau van topklasse is. Het materiaal om kampen te bouwen is ook aanwezig op school”, zegt Katrien Wouters.

Tevreden schepen

Natacha Lejaeghere (Lijst Dedecker) is een tevreden schepen van Onderwijs: “Het is nodig om de kinderen zoveel mogelijk te stimuleren om hun motorische en creatieve skills te verbeteren. Dit kan onder meer door het bouwen van de kampen waar heel wat komt bij kijken. De inspanningen die in Middelkerke zijn geleverd, kunnen we ook enkel maar toejuichen.”