Gemeenteschool Damme heropent maandag alle schooljaren

De voorbereidingen zijn ook in vrije basisschool Sint-Maarten volop aan de gang. (Foto Davy Coghe) © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

In Damme starten de scholen na de twee maanden lange corona-onderbreking enigszins in verspreide slagorde. Het gemeentelijk onderwijs begint eraan op maandag 18 mei terwijl de vrije basisscholen al vrijdag hun leerlingen terug verwelkomen. “De gemeenteschool in Damme centrum slaagt erin om maandag met alle lagere schooljaren samen te starten”, zegt schepen van onderwijs Bart Desutter.

‘Terug naar school!’: in normale omstandigheden zijn het woorden die we horen weerklinken in de aanloop naar september bij het begin van wat een traditioneel schooljaar is. Maar het zijn geen normale omstandigheden want nu keren de leerlingen, en dan nog niet allemaal, in het tweede semester na twee maanden onderbreking ‘terug naar school’. De richtlijn van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts bepaalt dat de kleuters voorlopig nog thuis blijven en dat onderwijs terug opgestart wordt met het eerste, tweede en zesde leerjaar. De andere jaren blijven thuis of in de opvang.

“Op vrijdag al starten, lijkt me nuttig omdat we dan al eens kunnen proefdraaien”

“In de gemeentelijke school van Sijsele starten we op maandag 18 juni zoals de richtlijnen aangeven met deze drie leerjaren. De directeur en de leerkrachten zijn daar volop bezig met het treffen van de nodige maatregelen en voorzieningen zoals het inrichten van toegangen, speelplaats en klassen én het voorzien van voldoende handgels”, zegt schepen van Onderwijs Bart Desutter (CD&V+).

Slechts 22 leerlingen

“Maar in de afdeling van de gemeentelijke basisschool in Damme, De Ooievaar genaamd, worden maandag alle zes lagere leerjaren verwacht. De Ooievaar is een kleinere school en daar gaat het slechts om 22 kinderen. We kunnen het daar perfect organiseren zodat ook alle regels rond afstand houden en hygiëne kunnen opgevolgd worden. De leerkrachten zijn het daar ook gewoon om aan meerdere leerjaren samen les te geven. Tevens is het voor de leerlingen aangenaam dat ze na meer dan twee maanden hun vriendjes en vriendinnetjes kunnen terugzien. En de ouders hebben de zorg niet meer om naar opvang te zoeken. De ouders van de leerlingen van de gemeentelijke scholen kregen intussen allemaal een brief met de nodige inlichtingen.”

Druk in de weer

In de Vrije Basisschool Sint-Maarten in Sijsele worden de leerlingen van het eerste, tweede en zesde leerjaar vrijdag, vandaag dus, al op school verwacht. “We volgen daarmee onze scholengroep en de richtlijnen vanuit de minister van Onderwijs”, stelt directeur Stefaan Kerckhof. “Op vrijdag al starten lijkt me nuttig omdat we dan al eens kunnen proefdraaien en in het weekend bekijken wat er eventueel nog moet aangepast worden naar maandag toe. Maar natuurlijk zijn wel al dagenlang met het hele team druk in de weer geweest om alles goed voor te bereiden. Zo hebben we ook al zogenaamde ‘faceshields’ (met een doorzichtig schermpje voor het hoofd, red.) ontwikkeld voor onze leerkrachten. Dit is immers praktischer dan mondmaskers omdat de leerlingen daardoor nog de expressie op het gezicht van de leerkrachten kunnen zien, wat met een mondmasker niet het geval is.” Ook de Vrije Basisschool Moerkerke, met vestigingen in Moerkerke en in Den Hoorn (parochie Sint-Rita) starten al op vrijdag 15 mei, net zoals de kleinere Vrije Basisschool in Lapscheure. “Die eerste schooldag na de onderbreking, de vrijdag dus, zal vooral in het teken staan van het maken van afspraken en van luisteren naar elkaar”, zegt directrice An Goegebeur van VBS Moerkerke. “We zijn er allemaal van overtuigd dat de leerlingen na heel deze episode heel wat te vertellen én te vragen hebben!”