Gemeentelijke basisschool Damme krijgt nieuwe naam: ‘De Ooievaar’

© PDV
Redactie KW

Nu het lange tijd met sluiting bedreigde dorpsschooltje in Damme centrum gebruik kan maken van een ‘genadejaar’ wordt er gekozen voor een echte doorstart mét ook een nieuwe naam: ‘De ooievaar’. “Ooievaars komen waar het goed is, waar ze een warm nest vinden en tot rust kunnen komen”, zegt Dams burgemeester Joachim Coens.

Zeg niet langer ‘t Dambord, maar wel ‘De Ooievaar’, dat is namelijk de nieuwe naam van de gemeentelijke basisschool in het centrum van Damme, in de schaduw van het stadhuis. Het schooltje kwam de voorbije jaren vooral in het nieuws doordat het door een te klein aantal leerlingen met sluiting werd bedreigd. Eigenlijk waren er ook dit jaar bij de telling in februari te weinig leerlingen om volgens de normen van het departement onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap verder onderwijs te mogen verstrekken.

Opendeurdag en openklasdag

Maar minister van onderwijs Hilde Crevits (CD&V) gooide het schooltje, net als een aantal andere schooltjes in een gelijkaardige situatie, een reddingsboei toe: het gemeenteschooltje kreeg nog een extra genadejaar om te proberen het minimaal aantal leerlingen, 24 met name, te behalen. Directie, leerkrachten en geëngageerde ouders vatten de koe bij de hoorns en begonnen te brainstormen over ideeën om de school aantrekkelijker te maken en zo het aantal leerlingen te kunnen opdrijven. Schooldirecteur Luc Musschoot kwam donderdagavond tijdens de Damse gemeenteraad toelichting geven bij die plannen. “We willen onze sterke punten, zoals het ‘bewegend leren’ en het ‘buiten leren’ nog versterkten“, liet directeur Musschoot weten aan de gemeenteraadsleden.

“Dit wil zeggen dat we volop gebruik maken van de prachtige natuur in en rond Damme. We zetten ook verder in op het warme, geborgen karakter van het schooltje. Zo hebben we een lokaal ingericht zoals een huiskamer met een salon en eettafel; dit lokaal kan gebruikt worden voor bepaalde opdrachten die de leerlingen alleen of in groep kunnen afwerken. We merken nu al dat bepaalde leerlingen die gestresseerd, teruggetrokken of gespannen zijn helemaal openbloeien in onze warme en rustige schoolomgeving. Het gebruik van planten, ook op de speelplaats blijkt heel positief. En samen met de ouders hebben we de school ook echt opgefrist. De refter kreeg een mooie, nieuw laagje verf en ook het logo van ‘de ooievaar’ werd daar aangebracht. Voor het uitdenken en schilderen van het logo gaat grote dank uit naar Dany Lamote, een van de geëngageerde ouders. We zullen ook de schoolpoort schilderen en tegen een van de muren brengen we ook een soort klimrek aan. Op vrijdag 26 april is er een opendeurdag en de dinsdag daarna, op 30 april, is er een openklasdag waarbij iedereen het onderwijs hier echt ‘live in werking’ kan zien.”

Symbolische naam

Als nieuwe naam werd dus gekozen voor De Ooievaar. “Zoals bekend zijn de ooievaars hier in Damme goed tegenwoordig. Ze nestelen vaak op de schoorsteen van het stadhuis en van op de speelplaats hier kunnen de kinderen hen gadeslaan.” Ook burgemeester Joachim Coens is tevreden met de doorstart voor het dorpsschooltje én met de naam. “Ooievaars komen niet zomaar overal. Ze komen waar het goed is, waar ze zich kunnen nestelen en tot rust kunnen komen. Dat is voor een stuk symbolisch voor Damme, maar zeker ook voor de werking van dit fijne dorpsschooltje.”

(PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier