Gemeente Wevelgem voorziet alle scholen van fietshelmen

© SLW
Stefaan Lernout

Alle Wevelgemse scholen krijgen fietshelmen waarop het logo ‘Wevelgem op de fiets’ werd gekleefd. Ze zijn bedoeld om gebruikt te worden bij fietsuitstappen met de school.

Het was indertijd een voorstel van Groen, dat tijdens een gemeenteraad voorstelde om degelijke fietshelmen aan te schaffen voor de schoolgaande jeugd. “We hebben dat voorstel in overweging genomen“, zegt schepen van Mobiliteit Marie De Clerck (CD&V). “Dat idee heeft nu een concrete invulling gekregen. De gemeente levert inspanningen om de veiligheid en het comfort van de fietsende schoolgaande jeugd te verbeteren. We bekijken hoe we schoolomgevingen veiliger kunnen maken, we organiseren fietsbehendigheidsproeven en het fietsexamen, we informeren leerlingen over de gevaren van de dode hoek en we bieden fluohesjes aan. En nu voorzien we dus degelijke fietshelmen.”

Iedere afdeling van de Wevelgemse basisscholen krijgt 25 fietshelmen, de middelbare scholen krijgen 25 stuks per graad. Als meerdere klassen samen op uitstap gaan, dan kunnen er nog 50 extra helmen bij de gemeente geleend worden. Het is de bedoeling dat ze gebruikt worden voor fietsuitstappen met de school naar sport- of andere activiteiten.

“We kochten in totaal 528 fietshelmen aan bij een plaatselijke fietshandelaar. Die werden bestickerd met het logo Wevelgem op de fiets door de groep Ubuntu, een organisatie voor personen met een beperking”, aldus schepen Marie De Clerck.

Samen op uitstap

De primeur was voor de leerlingen van De Gulleboom. Het vijfde leerjaar mocht de helmen als eerste uittesten. “Onze leerlingen vertrekken in groep – met de helm op dus – naar Electro Enterprise Gullegem”, legt directeur Kathleen D’haene uit. “In het kader van de lessen wetenschap en techniek kregen ze al wat theorie rond elektriciteit. Bij EEG krijgen ze opnieuw wat theorie in het bedrijf zelf, op zich al een hele ervaring. Waarna ze zelf een lamp mogen ineen knutselen.”

De leerlingen zelf waren alvast enthousiast. Bij de ene knelde de helm nog wat, bij de andere zat hij nog wat te los. Maar met de klas op uitstap gaan, vinden ze allemaal fijn. Dankzij de fietshelm gebeurt dit misschien wel vaker, wie weet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier