Geert Depoortere zet bij Spes Nostra punt achter 40-jarige loopbaan in onderwijs

"De kinderen zijn mondiger geworden en willen voor alles een uitleg", stelt Geert Depoortere vast. © KDS
Redactie KW

Geert Depoortere zet een punt achter zijn 40-jarige carrière in het onderwijs. De directeur van vrije basisschool Spes Nostra in de Schoolstraat kan nu genieten van zijn hobby’s. “Ik heb gedaan wat ik kon en wilde doen.”

Geert Depoortere (60), afkomstig uit Geluwe, is gehuwd met Christine Goemaere (60). Ze hebben twee kinderen, Elien en Matthijs, en vijf kleinkinderen. Geert studeerde menswetenschappen in Torhout. Daarna trok hij naar Oostakker om voor leerkracht te studeren. In september 1979 ging Geert als leerkracht aan de slag in de voormalige Broederschool. “Ik werk er nu 40 jaar. Ik eindig mijn job waar ik begon”, zegt Geert. “Ik gaf 28 jaar les aan het vierde, vijfde en zesde leerjaar. Mijn voorkeur ging naar het vierde. Die kinderen luisteren naar de meester. Ze zijn ontvankelijker. Het zesde is kritischer.”

Beleidsmatige insteek

In 2007 ruilde Geert het lesgeven voor een functie in de directie. De directeursfunctie werd toen opgesplitst. Alain Seynhaeve werd administratief directeur. Geert werd halftijds pedagogisch directeur, halftijds zorgcoördinator. Toen in 2009 Alain coördinerend directeur van de vrijescholengemeenschap Heule-Kuurne werd, nam Geert zijn taken over en werd hij voltijds schooldirecteur. “Het directeurschap was voor mij een nieuwe uitdaging. Daarvoor volgde ik drie jaar opleiding Diocesane Hogere Opvoedkundige Studies (DHOS), een bredere ontwikkeling op pedagogisch vlak”, licht Geert toe. “Het directeurschap is een andere insteek. Het is het beleidsmatige. Het betekent ook samenwerken met het schoolbestuur en de respectievelijke directeurs van de andere scholen.”

Bosklassen

“In 1985 ben ik samen met Aurel Decock begonnen met de bosklassen. Ieder jaar trekken we eropuit richting De Lork in Kemmel. Ik ben er de ‘amateur’-natuurgids. Ik praat graag met kinderen over de natuur. Fauna en flora zijn mijn ding. Nu gaan de leerlingen nog altijd op bosklassen. Ik ging nog twee dagen mee.”

Mijn voorkeur ging naar het vierde leerjaar. Die kinderen luisteren naar de meester

Een grote domper in Geerts carrière was het overlijden van een leerling uit het vierde leerjaar. Steffie Vermaut verloor op 9-jarige leeftijd de strijd tegen kanker. “Op een zaterdagmorgen, juist voor de start van het schoolfeest, vernamen we haar overlijden. We hebben toen het schoolfeest verdaagd. Het was een zware periode, zowel voor mij als voor onze school.”

Directeur Geert omringd door het lerarenkorps van dit schooljaar.
Directeur Geert omringd door het lerarenkorps van dit schooljaar.© gf

Door de jaren heen heeft Geert een evolutie in het kind-zijn gemerkt. “De opvoeding en maatschappij zijn anders dan vroeger. De kinderen zijn mondiger geworden en willen voor alles een uitleg. Dat is oké zolang ze beleefd blijven. (lacht) Lesgeven betekende vroeger kennis en feiten overdragen. Nu betekent het inzicht bieden, gericht zoeken en vinden. Het internet speelt daarin een belangrijke rol”, vertelt de afscheidnemende directeur.

“Het lesgeven onderging tijdens mijn carrière een metamorfose. Het is nu veel dynamischer. Schoolbord, krijt en bordenwisser moesten plaats ruimen voor digitale schoolborden en Chromebooks (een laptop zonder harde schijf, red.). Het digitale is bij de kinderen ingeburgerd.”

Gemengd onderwijs

Geert maakte in zijn carrière ook de opstart van het gemengde onderwijs mee. “In 1983 begonnen we met gemengd onderwijs. Na zes jaar was de school helemaal gemengd. Ik vond dat een goede zaak voor de opvoeding.” In 2012 maakte de Broederschool deel uit van scholengroep Spes Nostra. Ze werd omgedoopt tot vbs Spes Nostra met als hoofddoel een gelijkmatige verdeling van de leerlingen over de klassen. Dat was belangrijk voor het krijgen van subsidies van de overheid. De scholengroep telt 865 leerlinge, van wie 495 in de lagere scholen. 240 leerlingen onder hen gaan naar school in de Schoolstraat.

Afscheid nemen doet Geert met een goed gevoel. “Ik heb een goed gevoel bij het doorgeven van de fakkel aan Lore Verbeke. Ik ken Lore goed aangezien ze in onze school voor het vijfde leerjaar stond.” Speciale toekomstplannen heeft Geert niet. “Ik heb nu tijd om dingen te doen waarvoor ik voordien weinig tot geen tijd had.” Naast zijn hobby’s fietsen, wandelen en reizen is Geert verknocht aan zijn moestuin. “Ik heb ook vijf kleinkinderen. Ten slotte ben ik ook actief bestuurslid van Confrerie De Griffioen, die de biercultuur wil in stand houden en bevorderen. Ik zal me zeker niet vervelen!”

(CHH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier