Geen overheidsgeld meer voor antipestspel

Een screenshot uit de game die deel uitmaakt van het antipestpakket. © GF
Olaf Verhaeghe

Een virtuele middelbare school waar je als tiener bewust moet omgaan met pestgedrag. Je keuzes hebben gevolgen, net als op de echte speelplaats. Dat is het opzet van Re:Pest, een door Howest ontwikkeld educatief pakket met computergame voor leerlingen van het eerste tot het vierde middelbaar. Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits zet de financiering voor het project nu stop. “Maar, het project mag niet zomaar verloren gaan”, vindt men bij Howest.

Pesten op school, het is en blijft een probleem. Zeker in West-Vlaanderen piekt de problematiek bij leerlingen van de eerste en tweede graad van het secundair onderwijs. Negen jaar geleden ontwikkelde Hogeschool West-Vlaanderen een eerste aanzet. “Re:Pest stond toen nog in zijn kinderschoenen“, vertelt Danny Anné, coördinator van het Howest-project. “Op vandaag doorliep het project een hele evolutie, zowel qua look als inhoudelijk, tot een antipestpakket op maat van die jongeren en hun leerkrachten.”

Re:Pest omvat een lessenreeks gekoppeld aan een computerspel waarin leerlingen in een simulator omgaan met realistische situaties. “Je kan het vergelijken met een The Sims-achtige, virtuele wereld waarin de inhoud van de lessen toegepast wordt. Op vraag van toenmalig minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) werd het programma in 2013 verder ontwikkeld en de voorbije jaren introduceerden wij de 3D-game in tientallen Vlaamse scholen.”

Jammer

Huidig minister Hilde Crevits (CD&V) gaf in een antwoord op een parlementaire vraag aan dat de Re:Pest niet langer vanuit de Vlaamse overheid ondersteund zal worden. “Het programma vormde de voorbije drie jaar een mooie aanvulling op het antipestaanbod in Vlaanderen, maar de game heeft zijn houdbaarheidsdatum overschreden. Daarnaast merkten wij dat de vooropgestelde uitrol in de Vlaamse scholen minder goed lukte dan verwacht“, motiveerde de onderwijsminister haar beslissing. “De investering in een nieuwe game zou extra middelen vereisen die momenteel niet voorhanden zijn. Ik wil wel benadrukken dat deze beslissing geen enkel waardeoordeel inhoudt betreffende het geleverde werk bij Howest.”

Re:Pest-coördinator Danny Anné
Re:Pest-coördinator Danny Anné© GF

“We zoeken een nieuwe partner om het project te kunnen voortzetten”

Danny Anné vindt de beslissing van minister Crevits eigenaardig. “Voor de update van de game is inderdaad wel wat geld nodig, maar Re:Pest kan perfect doorlopen zoals het vandaag functioneert”, zegt hij. “Ik vind het vreemd en jammer dat de minister beweert te willen investeren in een preventieve aanpak van pesten op school, maar tegelijkertijd beslist om een werkend programma niet langer te ondersteunen.”

30.000 euro

Howest blijft echter overtuigd van het project en wil haar maatschappelijke opdracht verder vervullen. “Dit project mag niet zomaar verloren gaan. Wij hebben als Howest dan ook beslist om binnen de schoolmuren het pakket verder te laten groeien en te ontwikkelen.”

“Re:Pest is trouwens niet alleen een schoolvoorbeeld van een anti-pestprogramma. Het toont ook aan dat interdisciplinair werken tot mooie resultaten leidt”, zegt de coördinator. “Wij werken over de grenzen van verschillende opleidingen heen.”

“Om het project voort te zetten is zo’n 30.000 euro per jaar nodig en dus zoeken we een nieuwe partner. Ik denk bijvoorbeeld aan Rotary, Lions of de Koning Boudewijnstichting. Op die manier kunnen wij het pakket verder gratis aanbieden. En daar kunnen de scholen en hun leerlingen alleen maar beter van worden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier