Gedaan met drummen op overvolle bussen in Wingene en Zwevezele?

Het capaciteitsprobleem op lijnen 21 en 22 wordt aangepakt. © Nele
Redactie KW

De gemeente is er zich van bewust dat het aanhoudende probleem met overvolle bussen opgelost moet worden. Er is een capaciteitsprobleem en dat wordt begin november opgelost door meer en grotere bussen in te schakelen.

Tijdens de schooldagen zitten de bussen van lijn 22 Zwevezele-Ardooie-Roeselare en lijn 21 Tielt-Doomkerke stampvol. De schoolgaande kinderen moeten vaak drummen om toch nog een plaatsje te kunnen bemachtigen om mee te reizen. De gemeente Wingene vroeg uitdrukkelijk aan afgevaardigden van De Lijn om dat probleem op te lossen. Begin november pakt De Lijn het probleem met overvolle bussen aan. “We vertoeven hier in een plattelandsgemeente en heel wat schoolgaande kinderen nemen de bus als vervoersmiddel“, verduidelijkt schepen van Flankerend Onderwijsbeleid Hedwig Kerckhove. “We vinden het als gemeente erg belangrijk dat het openbaar vervoer voldoende uitgebouwd is, zodat onze inwoners zich duurzaam kunnen verplaatsen.”

Oplossingen

“We hebben De Lijn meermaals aangesproken over het capaciteitsprobleem”, pikt burgemeester Hendrik Verkest in. “Door te blijven aandringen, is de vraag grondig onderzocht. De Lijn erkent het probleem en brengt op korte termijn enkele wijzigingen aan op lijn 21 en lijn 22. Het is een positief iets dat De Lijn deze vragen serieus neemt en actief zoekt naar oplossingen.

In een plattelandsgemeente nemen veel schoolgaande kinderen de bus als vervoersmiddel – schepen Hedwig Kerckhove

Navraag bij enkele kinderen toonde aan dat het probleem inderdaad groot is. “Het is iedere morgen drummen om op de bus te kunnen”, klinkt het bij een van de jongeren. “Het is zelfs gebeurd dat ik er niet meer bij kon, op de volgende bus moest wachten en zo bijna te laat op school aankwam.” Een volgende reactie: “De chauffeurs willen dat we goed doorschuiven, zodat iedereen op de bus kan. Meestal kunnen we gewoon niet meer doorschuiven, want er is geen plaats.” Als laatste reactie: “Meestal neem ik ‘s morgens een bus vroeger. Dan zit er bijna niemand op de bus en dat is heel aangenaam. Het probleem is dan wel dat ik veel te vroeg op school aankom en nog geruime tijd moet wachten tot de schoolpoorten openen. Bij regenweer is dat zeker niet aangenaam.”

Wat verandert er vanaf november?

Lijn 21 Tielt-Doomkerke: vanaf woensdag 6 november rijdt de bus die vertrekt om 12.32 uur om via Zwevezele. Het vertrek van de bus naar Doomkerke wordt daardoor vervroegd naar 12.15 uur. Lijn 22 Zwevezele-Ardooie-Roeselare: vanaf maandag 4 november wordt er op de weekdagen een grotere bus ingezet voor de rit van ‘s morgens om 7.25 uur. Er wordt ook tijdens de weekdagen, met uitzondering van woensdag, een extra rit uitgevoerd met vertrek om 16.18 uur in Torhout en aankomst in Wingene Dorp om 16.47 uur. Vanaf woensdag 6 november rijdt er ook op woensdag een extra bus met vertrek om 12.15 uur in Torhout.

(NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier