Fuzion ’19, dé fuif van het zuiden: “Onze line-up is om duimen en vingers bij af te likken”

De vrijetijdsdienst en de jeugdraad van Spiere-Helkijn hopen op een gigantisch succes voor hun fuif Fuzion'19 op zaterdag 28 september in sporthal Michelsberg. Op de foto zie je onderaan Danny Vanwijnsberghe, Thibault Deboutte, Ruben Goeminne, Estelle Pouille en Maite Boyart. Bovenaan staan Jill Bogaert, Sven Vandekerckhove, Theo Matisse, Helena Lapierre en Gauthier Dubuquoy. © JS
Redactie KW

De jeugdfuif in het rurale Spiere-Helkijn beroert al enkele weken de gemoederen in en rond de faciliteitengemeente. Van Kortrijk tot Zwevegem, van Avelgem tot Moen, haast overal in Zuid-West-Vlaanderen gaat Fuzion ’19 over de tongen. “We hopen op een groot succes”, zeggen de organisatoren.

Door Jan Steenhoudt

Met Fuzion ’19 wil de vrijetijdsdienst van Spiere-Helkijn, in samenwerking met de jeugdraad, groots uitpakken. De fuif moet -letterlijk- ‘iedereen samenbrengen en als het ware ‘fusioneren’, en moet meer concreet de vroeger wat minder actieve jeugd in Spiere-Helkijn wakker schudden.

Dat ‘Fuzion ’19’ ook gewoon goed bekt, zal allicht ook een van de redenen geweest zijn voor de naamkeuze. In ieder geval werd dat ‘ontwakingsproces’ van de jeugd in Spiere-Helkijn deze zomer reeds ingezet, met de opening van het jeugdcafé De Loods. Deze opent enkel op aanvraag voor en door de jongeren zelf. Ziedaar alvast de aanzet tot actie. De kiem bloeide en evolueert nu tot een gewaagder engagement: Fuzion ’19.

De Loods

Over de locatie hoefde de organisatie van Fuzion ’19 alvast niet lang te tobben. De Loods zelf was, vooral door het plaatsgebrek, nooit een geloofwaardige kandidaat. De jeugdraad en de vrijetijdsdienst denken groter en ambitieuzer. De fuif vindt plaats in sporthal Michelsberg, in het ‘nieuw centrum’ van Spiere. Alexia Aelvoet (23), een van de drijvende krachten achter Fuzion ’19, en medewerkster bij de Vrijetijdsdienst in Spiere-Helkijn, geeft uitleg.

“Praktisch gezien is sporthal Michelsberg de beste keuze. Het is er veel groter dan De Loods, we kunnen er dus veel meer feestgangers ontvangen. Maar er is ook een zeker nostalgie verbonden aan de voorkeur voor de sporthal. Tot zo’n 15 jaar geleden vond daar immers ook Spierewietplaats, de vorige grote fuif in Spiere. Daar was altijd veel volk aanwezig en ik denk dat ook Fuzion ’19 echt potten kan breken.”

Niet alleen de organisatoren staan te trappelen van ongeduld, ook bij het gemeentebestuur van Spiere-Helkijn kijken ze uit naar Fuzion ’19. Conny Seynaeve, schepen van Sport, Jeugd, Milieu en Onderwijs in Spiere-Helkijn en secretaris van voetbalclub Jong Helkijn, is blij met dit initiatief van de jeugd. “Ik vind het heel spannend. Het feit dat we ondernemende jongeren hebben in de gemeente, is top. Jonge gasten zwermen in deze tijd nogal snel uit naar een grootstad, maar het is goed dat hun hart ook klopt voor hun geboortedorp.”

“De jeugdfuif is vrij exclusief, in die zin dat er maximaal 500 tickets te koop zijn”, gaat Alexia Aelvoet verder. Voor een ticket betaal je 5 euro in voorverkoop, 7 euro aan de deur. Ook over de voorverkoop is overigens serieus nagedacht. “We hebben veel tickets ondergebracht bij populaire ‘verkooppunten’ in de streek. Zo liggen er in ‘t Bellegems friethuisje, bij Slagerij Peter in Dottenijs en in het alom bekende café Te Biechte in Avelgem. Uiteraard zijn er ook tickets te krijgen bij onze mensen uit de jeugdraad én in de cafetaria van sporthal Michelsberg zelf.”

“De line-up en de omkadering van Fuzion ’19 is om in te kaderen. 5napback, die dit festivaljaar al op Tomorrowland draaide, komt de trommelvliezen teisteren. Flavourdrop (Pukkelpop, Rock Werchter) helpt hem daarbij een handje. Met dj Creator en dj Masjal (Club Soda) wordt het indrukwekkend lijstje verder gespijsd. Tot slot zal ook de plaatselijke dj HVO (Pop-up Kortrijk), die je misschien herkent van een après-ski-feestje tijdens een wintersportvakantie in de Italiaanse skigebieden voor muzikale hoogtepunten zorgen. Naast de oren zullen ook de smaakpapillen van de jongeren verwend worden, want er zal ook een foodtruck aanwezig zijn”, gaat Alexia verder.

Partybus

“Je ziet dat we met recht en reden ambitieus mogen zijn”, glundert Alexia Aelvoet. “De fuif hamert overigens ook op veiligheid. Een securityfirma zorgt tijdens Fuzion ’19 voor een rustig verloop van het feest. In samenwerking met Spikkerelle, wordt ook een (party)bus ingelegd vanuit en naar Avelgem. Zo hoeven de jongeren met een glaasje teveel op niet per se met de fiets naar huis. De bus vertrekt om 22 uur op de parking van het Sint-Jan Berchmans College in Avelgem en keert terug om 4. 30 uur. Voor een busticket én ticket voor Fuzion’19 samen betaal je slechts 8 euro. Vooraf reserveren is wel verplicht. Dat kan bij de vrijetijdsdienst, of bij de verkopers. De deuren openen trouwens al om half tien. De vroege vogels worden beloond met een gratis vat om 22.30 uur.”

Fuzion ’19 vindt plaats op zaterdag 28 september, van 21.30 uur tot 5 uur, in sporthal Michelsberg in Spiere-Helkijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier