Fusie tussen CVO Scala en CVO Altus zorgt voor grootste centrum voor volwassenenonderwijs van de provincie

V.l.n.r. herkennen we Luc Blauwet (coordinator technieken), Els Jonckheere (adjunct-directeur), Emmy Leleu, Dorine Degrande, Dirk Poppe, Mieke Lapauw (communicatie) en Patrick Vermaut.
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

CVO Scala en CVO Altus vormen dankzij een fusie tussen beide scholen voor avondonderwijs, voortaan het grootste centrum voor volwassenenonderwijs van de provincie. De school organiseert ongeveer 3.000 cursussen gegeven door ruim 350 leerkrachten.

De start van het nieuwe schooljaar gaat bij CVO Scala gepaard met groot nieuws. CVO Scala wordt immers de grootste avondschool van West-Vlaanderen. Dat komt door de fusie met het Brugse CVO Altus. CVO Scala ontstond vorig jaar na een fusie van CVO 3 Hofsteden en de Oostendse avondschool. Nu komt daar ook nog eens het aanbod van CVO Altus bij, het centrum dat vooral actief is in en rond Brugge. Daarmee wordt de school de op een na grootste van Vlaanderen, alleen CVO Miras is nog groter. Maar in West-Vlaanderen is CVO Scala met voorsprong de grootste school waar volwassenen kunnen leren. De Brugse school voldeed niet langer aan de opgelegde Vlaamse normen en moest op zoek naar een fusiepartner om te kunnen blijven bestaan.

“De overheid bepaalde nieuwe regels waarbij elke school een bepaalde schaalgrootte moet hebben”, vertelt directeur van CVO Scala, Emmy Leleu. “De scholen in Oostende en Kortrijk hadden voldoende schaalgrootte, maar in Brugge was dat een ander verhaal. Het Brugse CVO was te klein en moest nu beslissen. Ofwel bouwden ze af ofwel zochten ze een partner om mee te fusioneren zodat ze konden blijven bestaan.”

125 opleidingen

CVO Altus ging aankloppen bij CVO Scala en vond meteen de ideale partner. “Samen met CVO Altus vormen we vanaf 1 september CVO Scala en gaan we ervoor zorgen dat we de hele provincie kunnen bedienen voor avondonderwijs en voor volwassenenonderwijs”, vult campusdirecteur van Oostende, Dirk Poppe aan.

“Over het volledige gebied hadden we vroeger zo’n 15.000 cursisten. Met de 5.000 van Brugge erbij kunnen we komend schooljaar in de hele provincie een lessenpakket aanbieden van maar liefst 20.000 cursussen. CVO Scala heeft ongeveer 125 opleidingen, waaronder enkele speciale. Naast een opleiding als apotheek- en tandartsassistent of goudsmid in Kortrijk kan je in Oostende ook terecht voor een maritieme opleiding. Dat gaat dan om de modules ‘Nautisch wiskunde en Engels’, ‘Zeemanschap’, ‘Scheepsveiligheid’, ‘EHBO en Basisbrandbestrijding’, ‘Scheepsbouw’, ‘Scheepsstabiliteit’, ‘Maritieme regelgeving’ en ‘Operationele leiding en communicatie’.”

Meer combinaties

“Onze onderwijsbevoegdheid is gekoppeld aan de stad waar we cursussen geven. De meeste bieden we aan in alle steden, maar een aantal heel unieke opleidingen kunnen we alleen in bepaalde steden organiseren. Tweedekansonderwijs kunnen we bijvoorbeeld enkel en alleen in Oostende en Brugge geven. In Kortrijk kan dat dan weer niet. Maar daar kan je dus wel studeren voor goudsmid, wat dan weer niet kan in Oostende en Brugge. Talen en ICT kun je dan wel weer overal organiseren en volgen”, vult Emmy Leleu nog aan.

Volgens mededirecteur Patrick Vermaut is het met de fusie niet de bedoeling om het aanbod te gaan wijzigen. “Het blijft zoals het is, maar we kunnen dankzij de fusie wel meer combinaties maken. Tweedekansonderwijs, ICT en administratie, specifiek in Oostende dan, trekken tegenwoordig meer meisjes aan en daar zetten we als school ook hard op in”, besluit Patrick Vermaut.

In Oostende is er donderdag een infodag om de school te leren kennen. Van 16 uur tot 20 uur kunnen geïnteresseerden terecht in Kortrijk, Menen, Tielt, Oostende, Roeselare en Torhout. Meer info op www.cvoscala.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier