Freinetschool De Kleine Tovenaar in Izegem mag vijf kaarsjes uitblazen

Coördinator Jan Devos is helemaal klaar voor het vijfde schooljaar van De Kleine Tovenaar. © (foto Frank)
Philippe Verhaest

De jongste school van Izegem start maandag haar vijfde schooljaar en krijgt bijna tweehonderd kleuters en leerlingen over de vloer. Dat De Kleine Tovenaar zó’n succes zou worden, dat had ook coördinator Jan Devos nooit durven denken. “Maar blijkbaar vullen we een gat in de markt”, vindt hij.

Toen freinetschool De Kleine Tovenaar vijf jaar geleden voor het eerst de schoolpoort figuurlijk openzwaaide, was het in spanning afwachten hoeveel leerlingen de nieuwbakken school zou trekken. “We vroegen ons toen echt af of het concept in Izegem en omstreken zou aanslaan”, weet coördinator Jan Devos nog. “We hoopten op een zestigtal leerlingen om mee te starten, maar we klokten af op het dubbele. Een onverhoopt resultaat, maar het bewees meteen dat we een gat in de markt vulden. Een schooljaar later moesten we al containerklassen plaatsen om aan de stijgende vraag te voldoen.”

De Kleine Tovenaar haalde de leerlingen niet van één bepaalde school. “Zo deden we ook niemand pijn. Het was meteen duidelijk dat onze visie een aanvulling vormde op het bestaande onderwijsaanbod in Izegem.”

19 leerlingen per klas

Op vandaag telt elke klas maximaal negentien kinderen. “Dat houdt in dat onze school nooit meer dan 190 leerlingen kan tellen. Zo kunnen we elk kind voldoende aandacht schenken en kan hij of zij hier in alle comfort les volgen. Dat is en blijft de basis van onze werking. De andere kant van de medaille houdt in dat we voor sommige schooljaren wel leerlingen moeten weigeren. Gelukkig hoeven ouders hier niet te kamperen om hun zoon of dochter in te schrijven. We werken met een digitaal systeem waarbij wie eerst aanklopt, ook eerst naar onze school kan komen. Volgend schooljaar verandert er wel een en ander. De Vlaamse overheid wil volgens geografische ligging werken. Wie het dichtst woont of dichtbij werkt, maakt dan meer kans om zijn kind hier school te laten lopen.”

Dit schooljaar willen we bestuderen of we al dan niet kunnen bijbouwen

Het succes van De Kleine Tovenaar is eenvoudig te verklaren, zegt Jan. “Izegem is een scholenstad pur sang, maar een methodeschool als de onze was er nog niet. Dat hiaat hebben we opgevuld, zonder daarbij andere scholen in de problemen te brengen. Mooi. Toch staan er ons nog een pak uitdagingen te wachten. De containerklassen staat hier sinds 2016 en zijn tot 2026 vergund. Stilaan moeten we beginnen nadenken wat we daarna willen doen. We staan nu al op de lijst om kans te maken op subsidies en willen aftasten welke mogelijkheden er zijn om op onze terreinen bij te bouwen of efficiënt te verbouwen. Dat is sowieso nodig om ons verhaal op lange termijn te bestendigen. Dat moet het komende schooljaar duidelijk worden.”

Jan en zijn twintigkoppig team kijken erg uit naar de eerste schooldag. “Elk jaar opnieuw een erg leuk moment”, glundert hij. “Sinds 10 augustus zijn we hier alweer elke dag aan de slag en het enthousiasme bij onze groep is erg groot. We blijven nog altijd de kleinste basisschool van de stad, maar hebben misschien wel het meest goesting!” (PVH)