Fietsexamen nu ook digitaal in Hooglede

(Foto JT) © (Foto JT)
Redactie KW

Het fietsexamen dat vorig jaar de intrede deed voor de scholen die zich op het grondgebied Hooglede-Gits bevinden, krijgt dit jaar ook een digitale versie. De bedoeling hiervan is om ook de ouders beter te betrekken in het aanleren en toepassen van de correcte verkeersregels bij hun kinderen.

“Tijdens het fietsexamen volgen de leerlingen van het zesde leerjaar een vast bewegwijzerd parcours met een lengte van 4,86 km”, opent schepen van Mobiliteit Rik Vanwildemeersch (CD&V). “Het is een combinatie van drukke en minder drukke punten, belangrijk natuurlijk voor de overgang naar het middelbaar waarbij velen met de fiets naar Roeselare trekken. Het fietsexamen werd voor het eerst uitgetest door de Zonnebloem en de Gemeenteschool. We hopen om ook dit jaar de scholen uit Gits bij het fietsexamen te betrekken.”

“Er namen 55 leerlingen deel uit het zesde leerjaar”, vervolgt Sophie Wittouck, medewerker mobiliteit van de gemeente. “19 leerlingen hiervan slaagden echter niet. De vaakst voorkomende fouten waren de arm niet uitsteken voor het nemen van een bocht, bochten naar rechts veel te breed nemen en niet stoppen aan een stopbord.”

“Vandaar dat we filmpjes hebben gemaakt van het fietsexamen. Bij elk van de 14 controlepunten is er een filmpje voorzien. Men kan per controlepunt de route opvragen via een smartphone. Zo weten ouders precies welke handelingen er telkens moeten uitgevoerd worden. We hopen dat we op die manier de ouders meer kunnen betrekken in het gebeuren en ze dus op elk moment van de dag kunnen oefenen. Er is natuurlijk een groot verschil tussen oefenen op een rustige zondagmiddag en een drukke ochtendspits op maandag. Het is ook niet de bedoeling om te wachten tot het zesde leerjaar om te oefenen.”

Er werd ook een versie voor de scholen gemaakt van de filmpjes. “Aan de hand van een klassikale quiz wordt een les opgebouwd waarbij de leerlingen nadenken wat de juiste handeling is”, vervolgt Sophie Wittouck. “Er kunnen tevens gelijkaardige punten dichtbij de school gezocht worden om in de praktijk te oefenen.”

De ster in al deze filmpjes is de negenjarige Lucas Maekelberg. Hij volgt zelf les in het derde leerjaar van de gemeenteschool en geeft het goede voorbeeld in alle filmpjes. Lucas komt dagelijks met de fiets naar school. “Papa is aangesloten bij een fietsclub en we gaan zowat wekelijks samen fietsen aan zee”, aldus Lucas.

(JT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier