Festival Friday van jeugdhuis ‘t Molentje blijft groeien en dromen

Jonas Oosterlynck, Kjell Viaene en Mathieu Vanooteghem. Onderaan Thomas Vanmarcke en Thor Vandevyvere; allemaal van 't bestuur van 't Molentje. Niels Daelman, Bjorn Deleersnyder, Arne Piepers en Benoit Lafaut ontbreken op de foto. © OV
Olaf Verhaeghe

Van de ruïnes van de Fifty-Five naar de schaduw van de vlasroterij Sabbe. De voorbije jaren groeide Festival Friday van jeugdhuis ‘t Molentje uit tot een volwaardig, lokaal alternatief festival. Maar de organisatoren willen meer. Met een tweede podium, gesteund door Ruis. en de buren van JanSan, bouwt ‘t Molentje aan de eigen festivaldroom.

Op een grazend paard in de broeierige zon na, is er nu nog niet veel te zien. Maar volgende week vrijdag 5 en zaterdag 6 juli wordt de mooie open vlakte tussen de vlasroterij Sabbe en het water van de Leie omgetoverd tot een heus festivalterrein. Het bestuur van jeugdhuis ‘t Molentje organiseert er dan voor de zesde opeenvolgende keer haar Festival Friday.

“Zes jaar geleden zijn we begonnen op de site waar vroeger de beroemde Fifty-Five was gevestigd. Eén dj-set, een bar vol Molenaars en lokaal talent, meer hadden we niet nodig op die eerste editie.”

Mathieu Vanooteghem, een van de trekkers van het festival, haalt met de glimlach herinneringen op aan de oude locatie. “Ik denk dat er toen misschien een man of 70-80 was, veel meer zal het niet geweest zijn. Maar iedereen voelde dat er wel iets inzat. We zagen potentieel.”

Band met Leie

Twee jaar later verhuisde ‘t Molentje de festivalsite naar het kasteeldomein Leierust in de Harelbeeksestraat. “Het leegstaande gebouw en de charmante omgeving creëerden een zekere gezelligheid, maar we stootten daar eigenlijk vrij snel op de limieten. Het aantal bezoekers steeg en we voegden er een tweede festivaldag aan toe”, vertelt Mathieu.

“Vorig jaar zijn we dan voor het eerst naar de weide aan de oude vlasroterij gekomen. Je ziet, de band met de Leie is er altijd al wel geweest. De grote luxe van deze locatie is de ruimte: we kunnen hier alle kanten uit qua omkadering. En natuurlijk heb je het unieke decor van de oude fabriek, die we prachtig gaan verlichten.”

“Of wij de ontdekkers zijn van dit terrein voor evenementen? Misschien wel, wij waren alleszins de eersten om hier iets dergelijks te organiseren. In het najaar komt ook Splinters voor het eerst naar hier.”

Je hebt hier het unieke decor van de oude fabriek, die we prachtig gaan verlichten

Het festival wordt volledig gedragen door de vrijwilligers van het jeugdhuis. Al komen daar dit jaar een paar sterke schouders van JanSan, het succesvolle skatepark en dito werking, bij. “Zij hosten met hun platenlabel Ruis. het tweede podium, volledig nieuw dit jaar”, aldus Mathieu nog.

Je merkt dat er in Kuurne veel jong volk met goesting zit. We voelen ons ook goed bij JanSan: zij helpen ons, wij helpen hen. Dat maakt het nog zoveel aangenamer.”

Disco, house en techno

Op vrijdag ligt de focus vanaf 16 uur van het festival eerder op elektronisch-alternatief en gaat het over loungy beats naar disco, house en techno. Onder meer Ode Maen, Leesa, dj SNS, een live-set van Nibiru en Massaar komen draaien. Zaterdagnamiddag vanaf 14 uur staat er met onder andere Caravan Disco en Ndugu meer wereldmuziek, wat funk, soul en hiphop, tot zelfs reggae, ska en dub op het menu. “We zijn wel vrij divers, dat klopt”, pikt Jonas Oosterlynck in.

“We hebben ook niet één specifieke doelgroep voor ogen, al denk ik dat we wel vooral de generatie tussen 18 en 30 jaar weten te bereiken. Als het weer meezit, kan iedereen hier wel komen genieten van de gezellige sfeer.”

Gratis op zaterdag

Festival Friday vindt plaats op vrijdag 5 en zaterdag 6 juli aan de oevers van de Leie. De festivalsite is makkelijk te bereiken met de fiets via de Leiemeersdreef.

Op vrijdag betaal je 5 euro toegangsgeld, leden van jeugdhuis ‘t Molentje komen gratis binnen. Op zaterdag is het festival gratis.

Meer info en namen via de Facebookpagina van JH ‘t Molentje.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier