Femke is een jaar ‘high school girl’ in de VS/ “Ik droom al van een roadtrip”

Femke werd opgewacht door haar gastgezin mama Heidi, Chase en papa Chris. © gf
Stefaan Lernout

Femke Geldhof loopt dit jaar high school in de Verenigde Staten. Een droom voor vele jongeren, maar voor haar komt die American dream ook echt uit. Ze kan er de wereld van football, cheerleaders en gigantische cola’s van dichtbij beleven. In de korte tijd dat ze verblijft in North-Carolina, heeft ze er al wat vrienden gemaakt. Het thuisfront is echter nooit ver weg via de sociale media.

De Verenigde Staten… het land heeft iets magisch. Wie voelt zich niet aangetrokken door het continent dat zover af ligt en tegelijkertijd zo dichtbij is door de muziek en de films. Femke Geldhof in ieder geval wel. Wie haar kent, keek er dan ook niet van op toen ze besliste om er een jaar te blijven als uitwisselingsstudent.

Roadtrippen

“Al van kleins af aan droomde ik ervan om te roadtrippen in de VS”, begint Femke. “Ik was natuurlijk veel te jong om alleen op reis te gaan, maar ik ontdekte al gauw dat ik op uitwisseling kon. Uiteindelijk kwam ik via de organisatie WEP in North Carolina terecht, in het dorp Waxhaw. Nu ja, wat ze hier een dorp noemen is al een stuk groter dan Wevelgem”, lacht ze.

In Waxhaw verblijft ze bij een gastgezin, de familie Huffstickler. Het gezin bestaat uit mama Heidi, papa Chris en hun zoon Chase, die nu 10 jaar is. “Ze hebben ook een dochter Chalee maar die heb ik nog niet ontmoet omdat ze werkt en woont in Washington State”, zegt Femke.

“Voor Amerikanen is het heel normaal om naar een andere staat te verhuizen. In Waxhaw is meer dan de helft van de bevolking afkomstig uit een andere staat. Ik ben hier trouwens niet alleen, er zijn nog jongeren uit Duitsland, Koeweit, Tunesië, Italië en Spanje die via WEP in de regio verblijven. Zondag gaan we samen Biltmore in North Carolina verkennen.

Met de sociale media ben je trouwens nooit alleen, de wereld is zo erg klein geworden. “Toch wel onmisbaar”, geeft Femke toe. “Ik blijf benieuwd hoe het er in het thuisfront aan toe gaat. Ik heb een hechte vriendengroep in België, dus is het wel moeilijk om die band plots te moeten verbreken. Ik heb nog dagelijks contact met mijn familie, vrienden en lief. Ze zijn er altijd voor me, zelfs al heb ik het eventjes moeilijk. Heimwee hoort er nu eenmaal bij als je op uitwisseling gaat. Via mijn blog hou ik het thuisfront op de hoogte van mijn avonturen! “

Femke loopt school in Waxhaw High School waar er 2000 leerlingen zijn, dat was de grootste aanpassing tot nu toe, bekent ze. “Ik heb iedere dag dezelfde lessen: Frans, biologie, geschiedenis en public safety. Je hebt maar 20 minuten tijd om te lunchen, dat is weinig tijd om vrienden te maken. Gelukkig zijn Amerikanen zeer geëngageerd na school, jezelf aansluiten bij een sportteam of -club is de beste manier om vrienden te maken. Ik zou me bij voorkeur willen aansluiten bij het track- en soccerteam. Iedere vrijdag is er een football match, daar heb ik al heel wat vrienden leren kennen. Sowieso valt hier heel wat te beleven, er zijn al wat vriendinnen met wie ik na school afspreek.

Boodschap voor Chiro

Femke komt pas terug binnen tien maanden. “In juni verwacht ik een groot welkomstcomité op de luchthaven”, grapt ze. In die tijd is ze van plan toch wat van dat grote continent te ontdekken. “En verder nog veel toffe mensen te mogen ontmoeten, nog veel typische Amerikaanse foodketens te ontdekken, naar basketbalwedstrijden en footballgames te gaan. Misschien kan ik nog wat meer staten van het land bezoeken.”

Vanuit North-Carolina heeft ze nog een speciale boodschap voor haar vriendinnen van de Chiro. “Ik vind het zo spijtig dat ik er dit jaar niet kan bij zijn, maar volgend jaar ben ik zeker en vast weer present. Ik wens jullie een fantastisch jaar met toffe Chirozondagen en activiteiten. Ik kijk er al terug naar uit om samen met jullie de zomer aan het heem te vertoeven!”, besluit Femke.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier