Felix Cobbaert uit Lo studeert samen met zijn vrienden in virtueel blokkot

© GF
Redactie KW

Door de coronacrisis kunnen studenten niet of moeilijk fysiek bij elkaar zitten om samen te studeren. Maar via een virtueel blokkot houdt Felix Cobbaert (18) uit Lo toch contact met zijn studiegenoten.

Studeren in tijden van corona, het is geen lachertje. Zo moesten de studenten sinds het begin van de crisis de lessen al van thuis uit volgen via allerlei digitale kanalen. En nu de blokperiode is aangebroken, stelt zich een ander probleem: een gebrek aan voldoende locaties om samen in één of andere stille ruimte te studeren.

In heel wat zogenaamde blokkoten is het namelijk moeilijk om de afstandsregels te respecteren waardoor geen of maar een beperkt aantal studenten er terecht kan. Maar de bijna 19-jarige Felix Cobbaert heeft er iets op gevonden. Om het sociale contact met zijn vrienden tijdens de stresserende blok niet te verliezen, lanceerde de eerstejaarsstudent industrieel ingenieur een virtueel blokkot.

“Samen met Sven Prinsier richtte ik een Skypegroep op”, legt hij uit. “Inloggen kan tussen 9 uur ‘s morgens en middernacht. Wie eerst online komt, belt alle andere studenten op. We zijn momenteel met dertien. Iedereen kan in- of uitloggen wanneer hij wil.”

Microfoon blijft uit

De deelnemers zetten hun camera aan, maar de microfoon blijft uit zodat ze elkaar niet storen. “Het is een soort van sociale controle, net als in een echt blokkot”, zegt Felix. “Maar het gebeurt wel zelden dat we allemaal samen online zijn.” Via het digitale platform kunnen de aangemelde studenten ook vragen stellen over de leerstof. Minder serieuze en niet studiegerelateerde onderwerpen posten ze in een afzonderlijke Facebookgroep. Pauzeren doen de studievrienden telkens samen om 16 uur. “Dan zetten we de microfoons aan en is er tijd voor een gezellige babbel, de boog kan niet altijd gespannen staan”, besluit de student industrieel ingenieur aan de Technologiecampus Gent van de KU Leuven. “De Skypegroep is alvast een leuke manier om met elkaar in contact te blijven, vermits fysiek afspreken in tijden van corona praktisch onmogelijk is.” (KVCL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier