Extra financiële middelen voor het Zeelyceum

Waarnemend directeur Zeelyceum, Sabine Vincke en Pieter De Winne van de scholengroep Impact voor het ziekenhuis van het Zeepreventorium. (Foto AV)
Redactie KW

Minister Crevits besliste onlangs om de ziekenhuisscholen in Vlaanderen jaarlijks extra middelen toe te kennen. In De Haan krijgt ook de ziekenhuisschool, het Zeelyceum verbonden aan het Zeepreventorium, een deel van die middelen. “Om al de leerlingen voldoende te kunnen ondersteunen, is er meer personeel nodig”, aldus waarnemend directeur Sabine Vincke.

Het Zeelyceum valt onder het gemeenschapsonderwijs GO! en werkt samen met Brugse scholen onder de koepel ‘Impact’. Sinds het M-decreet kunnen externen niet meer schoollopen in het lyceum. Enkel de leerlingen opgenomen in het Zeepreventorium worden toegelaten. Het lyceum biedt zowel basis- als secundair onderwijs. De school levert erkende getuigschriften en diploma’s af.

Uitwisseling

Alle kinderen en jongeren die zijn opgenomen kunnen op die manier hun schoolcarrière verderzetten. Ze blijven ingeschreven in hun thuisschool. “De uitwisseling tussen het Zeelyceum en de thuisschool is cruciaal“, zeggen waarnemend directeur Sabine Vincke en Pieter De Winne van de scholengroep Impact. “Wij nodigen tweemaal per jaar de thuisscholen uit voor een uitgebreide kennismaking. Directeurs, maar ook leerlingbegeleiders komen daarop af. Achteraf krijgen we veel mails als dank. Een kennismaking als deze is zeer belangrijk. We zien daardoor ook een positieve evolutie, ook de thuisschool beseft de noodzaak om kort op de bal te spelen. Voor hen betekent het extra werk, maar het is noodzakelijk voor de opvolging van de schoolcarrière van de jongeren en de leerachterstand te beperken.”

“Dringende nood aan ondersteunend personeel en aan leerkrachten”

Het lyceum werkt nauw samen met de medische staf van het ziekenhuis. De zorg wordt gedeeld. “Dat is noodzakelijk, want kinderen en jongeren die hier terecht komen hebben zelden te maken met één probleem. Zo zien we bij obesitas dikwijls dat de betreffende kinderen gepest werden, dat hoor je ook bij andere kinderen, zoals kinderen met brandwonden. Zij blijven achter met trauma’s. Maar we zien ook meer kinderen met ADHD, kinderen met autisme, met psychische kwetsbaarheid. De zorgzwaarte is daardoor heel hoog”, aldus Sabine Vincke.

Extra plaatsen

Qua opnameduur is er ook een en ander gewijzigd. Terwijl vroeger één jaar werd vooropgesteld, kan dat nu voor drie weken of een maand, afhankelijk van de nood. “Uiteindelijk is het belangrijk dat jongeren en kinderen zo snel mogelijk terug naar hun thuisschool kunnen in hun vertrouwde omgeving. Om al de leerlingen voldoende te kunnen ondersteunen, is er meer personeel nodig“, aldus Sabine Vincke en Pieter De Winne. “We hebben dringend nood aan ondersteunend personeel en aan leerkrachten. We hopen dat we met het extra geld personeel kunnen aanwerven.”

Voor volgend jaar heeft minister Hilde Crevits 800.000 euro uitgetrokken. “Vanaf 2020 loopt dat bedrag op tot 2,5 miljoen euro. Dat moet 25 extra plaatsen in het basisonderwijs opleveren, in het secundair onderwijs zijn dat er 115”, aldus de minister.

(AV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier