Expo rond Kapitein Winokio in Fort Napoleon in Oostende

Kapitein Winokio overhandigde burgemeester Tommelein een boek met zeemansliederen en foto's gemaakt op de Mercator. © HH
Redactie KW

In het Fort Napoleon in Oostende opent op zaterdag 29 juni een doe-expo rond 15 jaar Kapitein Winokio. De populairste kapitein van het land – zeker bij de allerkleinsten onder ons – zal deze zomer regelmatig zèlf opduiken in zijn buitenverblijf aan zee.

“Het is de eerste keer dat er een tentoonstelling komt rond Kapitein Winokio. Dat wilden we speciaal doen omdat we 15 jaar bezig zijn“, vertelt de kapitein, bekend van de vele traditionele kinderliedjes die hij in een hedendaags jasje stopte. “We werken wel samen met ervaren mensen. Het productiehuis De Limonadefabriek maakte in Oostende eerder al de expo’s rond de Spiekpietjes en ‘Grote kunst voor kleine kenners’. Kinderboekenschrijfster en -tekenaar Thaïs Vanderheyden is verbonden aan De Limonadefabriek en maakte het verhaal en de tekeningen waar de expo rond draait.”

Het verhaal is semi-autobiografisch. Mijn moeder had vroeger een tearoom in hartje Antwerpen, waar veel oma’tjes om een taartje en een koffie kwamen”, vertelt Winokio, alias Winok Seresia. “Dat is ook echt waar. Op een dag is de notenmix op en gaat de ‘kleine kapitein’, een kleine variant van mezelf die speciaal voor dit verhaal ontwikkeld werd, op zoek naar noten. Dat zijn eigenlijk muzieknoten. Onderweg komt hij matrozen tegen en samen vormen ze een hele harmonie. Ze keren uiteindelijk terug met een bokaal vol noten.”

Optreden op dak

“Een tentoonstelling voor kinderen mocht geen opsomming worden van de gebeurtenissen uit mijn carrière”, vindt de kapitein. “Het is wel, zoals mijn liedjes en optredens, een expo met twee lagen geworden. Kinderen lachen met het verhaal en de liedjes. Ze zullen ook heel veel kunnen doen. Maar er zijn ook grapjes waar de ouders en grootouders mee zullen kunnen lachen. En onderweg brengen we ook leuke weetjes uit 15 jaar Kapitein Winokio.”

“Mijn doelgroep? Gevoelsmatig zijn dat de ikinderen die nog in Sinterklaas geloven, pakweg drie tot zes jaar. Maar voor deze tentoonstelling zal dat wel uitdeinen van twee à drie tot tien jaar en ouder. We willen hier ook twee nieuwe verhalenboekjes van de kleine kapitein lanceren. En op zaterdag 20 juli komt er een exclusief rooftop-optreden, op het dak van het Fort Napoleon. Daar volgt heel binnenkort meer nieuws over.”

Band met Oostende

“Mijn band met Oostende is heel groot”, aldus Winok. “Mijn eerste liedjes schreef ik op een boerderij vlakbij de luchthaven. Daar heb de helft van mijn repertoire geschreven. De manier waarop Oostende cultuur beleeft en deelt met de bezoeker, daar ben ik grote fan van.”

De kapitein overhandigde burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) en enkele jaren terug gemaakt boek met zeemansliederen, waarvan de bijhorende foto’s allemaal op het zeilschip Mercator werden genomen. De burgemeester beloofde deze zomer eens langs te komen met zijn jongste kinderen. “Veel kinderen zullen uw matroos willen zijn”, sprak de burgemeester tot de kapitein. Vanaf nu zaterdag 29 juni wordt Fort Napoleon Fort Winokio.

(HH)

De expo ‘Kapitein Winokio’ in Fort Napoleon in Oostende loopt van zaterdag 29 juni tot en met zondag 1 september, elke dag, behalve op maandag, van 10 tot 18 uur. De toegangsprijs bedraagt 7 euro. Info op www.visitoostende.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier