Emma (15) schaaft Engels bij in Canada: “Het onderwijsniveau ligt hoger in België”

Emma Sanders in het Goldstream Provincial Park op de Trestle Bridge in Victoria, Vancouver Island (foto GF)
Redactie KW

De 15-jarige Emma Sanders uit Kortrijk vertoeft nog tot 10 december in het prachtige Canada. Ze speelde al langer met het idee om in het buitenland te studeren en maakt nu haar droom waar. “Al ben ik hier in de eerste plaats om mijn Engels te verbeteren”, glimlacht ze.

Emma Sanders is de dochter van Karl Sanders en Elodie Seys. “Ik heb drie supertoffe broers, Andres (20), Niels (18) en Theo (13). Langs mijn vaders kant heb ik nog een halfzusje van 4 jaar en langs mijn moeders kant een stiefzus van 15 jaar en een stiefbroer van 14 jaar”, vertelt ze. Emma volgt het vierde jaar wiskunde-wetenschappen met optie STEM in het Don Boscocollege. Ze overweegt om later burgerlijk ingenieur aerospace te volgen net als haar oudste broer. Emma houdt van hockey, skateboarden, kitesurfen en piano.

Super ervaring

“In het begin van het derde middelbaar kwam mijn mama met het idee om op uitwisseling te gaan”, zegt de 15-jarige Emma. “Ik besloot om dit te doen om mijn Engels te verbeteren. Ik zou me ook socialer worden, meer vertrouwen opbouwen en zelfstandiger worden. Natuurlijk is zo’n avontuur ook gewoon een heel toffe ervaring!”

Op 22 augustus vertrok Emma met organisatie WEP (World Education Program, red.) naar Victoria op Vancouver Island in Canada. “Het is een prachtig land met een supermooie natuur”, glundert ze. “Iedereen is hier enorm vriendelijk en het is ook een zeer veilige plaats. Mijn gastgezin zorgt ook zeer goed voor mij. Die mensen hebben twee kinderen. Ik heb hen wel nog niet vaak gezien want ze studeren zelf ver weg. Ik heb nog twee andere gastzussen die hier ook verblijven. Ze komen uit Japan en Taiwan en zijn beiden 17 jaar.” In Canada volgt Emma sport, wiskunde, studio arts – tekenen en schilderen – en media arts, denk aan video-editing, photoshop en digitaal design op de computer. Ze doet er ook veel sport en zit in drie schoolteams: hockey, roeien en Cross Country.

Rocky Mountains

In haar gastgezin was het voor Emma de eerste dagen vooral aanpassen aan nieuwe regels en gewoontes. Ondertussen bezocht Emma al Goldstream Park waar ze een prachtige Canadese natuur ontdekte. Ze ging ook al vier dagen naar de Rocky Mountains met andere internationale studenten.

“Ik hoop hier veel vrienden van verschillende afkomsten te kunnen maken. Ik wil ook meer van hun cultuur leren kennen. Het is een leerrijke ervaring en een leuke manier om de taal goed te leren.” Als Emma moet kiezen tussen België en Canada, heeft België toch een streepje voor. “Vooral omdat het onderwijsniveau bij ons hoger ligt”, zegt ze. “In Canada heb je wel meer vrijheid in wat je doet op school en heb je een grotere keuze aan vakken.”

Ongeval

Nog een verschil dat Emma ondervond is dat het eten in Canada ongezonder is, maar er wordt dan wel weer meer gesport. Tijdens het skaten viel ze wel op haar hoofd met een hersenschudding en een barstje in haar schedel als gevolg. “Het was best eng omdat ik ver van huis was, maar alles is gelukkig goed gekomen. Na een maand voorzichtig zijn was ik weer volledig genezen.” (Els Deleu)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier