Eindejaarsstudenten recycleren restantjes leer met Réutile: “Alles verloopt vanop afstand”

De laatstejaarsstudenten Lisyanna Di Loreto, Sophie Vercruysse, Sharon De Winter, Juliette Meunier en Tessa Leysen hebben als eindopdracht een bedrijfje opgericht. Met Réutile maken ze onder andere sleutelhangers van restjes leer. © gf
Redactie KW

Réutile is de naam van de gelegenheidsfirma die vijf eindejaars KMO Management aan de Arteveldehogeschool in Gent in de loop van het huidig academisch jaar voor hun eindwerk oprichtten. Zoals de naam zelf aangeeft, recycleren of hergebruiken ze materialen voor de aanmaak van nieuwe producten. In het geval van Réutile gaat het over restanten van bruikbaar leer die de studentes als grondstof gebruiken voor sleutelhangers en kleine brieventasjes.

De studenten zijn Lisyanna Di Loreto (Waregem), Sophie Vercruysse (Drongen), Sharon De Winter (Wakken), Juliette Meunier (Ronse) en Tessa Leysen (Zulte).

Lisyanna Di Loreto: “We kwamen met ons vijven bijeen om af te spreken wat de inhoud van ons eindwerk kon zijn. Wij kwamen al vlug op het idee iets aan te vangen met recyclage en hergebruik van materialen. Waarom? Omdat wij geloven in het opnieuw laten renderen van basisstoffen die al voor een eerste keer zijn aangewend voor de productie van materialen maar die nog altijd goed genoeg zijn voor hergebruik. Réutiliser in het Frans, vandaar ook onze firmanaam Réutile.”

Hulp van meubelfabrikanten

“Daarna gingen we op zoek naar geschikt materiaal en kwamen bij leer uit. Maar waar konden we restanten van nog bruikbaar leer vinden? Na brainstormen vonden wij de oplossing in de sector van de meubelfabrikanten. Voor zetels en fauteuils hebben die leer nodig. En wat daarvan overblijft, de restanten dus, is zeker goed genoeg voor wat wij op het oog hadden: de aanmaak van sleutelhangers, en indien het kon, ook kleine hand- en brieventasjes of portefeuilles.”

Lisyanna en haar collega’s volgen heel het productieproces van begin tot einde op: het zelf ophalen van de restanten bij de fabrikanten, onder andere bij De Rore in Deinze, het brengen van deze basisstof naar medewerkers die instaan voor het naaiwerk en de eindafwerking.

Wij geloven in het opnieuw laten renderen van basisstoffen die al voor een eerste keer zijn gebruikt

“Wij werken met twee naaisters, een in hoofdberoep en een in bijberoep. En zowel een man als een vrouw. Zij hebben elk hun eigen aanpak voor het afwerken van de sleutelhangers en de tasjes. Daardoor kunnen wij als zaakvoerders èn als verkopers onze ‘klanten’ een gevarieerd aanbod voorleggen. Intussen hebben wij al zo’n 200 exemplaren verkocht. Da’s een mooi resultaat. Wij verkopen zowel aan bedrijven als aan consumenten.”

“Maar wij moeten net als iedereen rekening houden met de coronamaatregelen. Alles moet vanop afstand verlopen. Dat geldt niet alleen voor onze bedrijfsactiviteit maar ook voor de begeleiding die wij van onze coaches van de Arteveldehogeschool krijgen. Wij verkopen via sociale media.”

Verdediging van eindwerk

De einddatum van de productie en van Réutile is zondag 24 mei. Dan is het tijd om een slotevaluatie, een financieel rapport en een volledige boekhouding van de afgelopen maanden op te maken en voor te leggen aan de hogeschool.

Lisyanna Di Loreto: “Tijdens het eerste semester hebben wij gefocust op het uitwerken van een gedetailleerd bedrijfsplan. Straks zal blijken of wij erin geslaagd zijn om precies dat uit te voeren wat wij in het plan hebben vastgelegd. In juni volgt dan nog een presentatie en verdediging van ons eindwerk voor een jury van deskundigen. Heel spannend.”

(DJW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier