Eerstejaars van PTI Kortrijk winnen Oxfam-award met hun filmpje

Het PTI is zelfs het hele jaar door met eerlijke handel bezig. © EDB
Redactie KW

De leerlingen van de twee klassen van het eerste jaar Stemtechnieken bij PTI Kortrijk wonnen de Oxfam-award met een ingestuurd filmpje over eerlijke handel in Western-stijl.

Met de actie Bite to Fight wil Oxfam Wereldwinkels lagere, secundaire en hogescholen in Vlaanderen aansporen om een activiteit rond eerlijke handel in de cacaosector te organiseren. Van de 171 scholen met meer dan 78.700 leerlingen die een actie op poten zetten, kwam het eerste jaar Stemtechnieken van PTI Kortrijk er als beste uit. “Vooral het feit dat deze school het hele jaar door met eerlijke handel bezig is, deed ons voor deze klassen van PTI Kortrijk kiezen”, aldus Nona Leenaert, die binnen Oxfam-Wereldwinkel Kortrijk verantwoordelijke is voor de campagne. De leerlingen van de winnende klassen kregen elk een fairtrade-zakje met een eerlijke Ice Tea, chips en chocoladerepen.

Grote inzet voor Fairtrade

De leerlingen van PTI Kortrijk kregen al veel info over wat er aan de hand is tijdens de workshops ‘Van cacao tot chocolade’ van Oxfam. “Tijdens de week van de Fairtrade in oktober werd er een filmpje in westernstijl opgemaakt met de leerlingen van het eerste jaar Stemtechnieken die godsdienst volgen. Ze deelden ook tattoos over de actie Bite to Fight uit. Dankzij hun creativiteit en inzet hebben zij de prijs gewonnen”, vertelt Nona. “Via Bite tot Fight willen we dringend werk maken van een duurzame cacaosector. Die sector heeft te maken met extreme armoede, kinderarbeid en ontbossing.”

Leerkracht Godsdienst Elleny Hinnaert begeleidde de leerlingen in het maken van het filmpje en leerlingenbegeleider Willem Dierickx zorgde voor montage.

Workshops

Binnen PTI Kortrijk werkt Katy Thiriaux, die coördinator is voor alle vakoverschrijdende projecten en voor gelijke onderwijskansen, de projecten uit. “De visie van het provinciaal onderwijs vertrekt van uit mensen- en kinderrechten. Al jaren besteden we aandacht aan dat aspect. Over beide campussen van PTI Kortrijk worden er gedurende het schooljaar negen workshops gegeven over eerlijke handel. In mei is er ook nog een dag rond kinder- en mensenrechten”, zegt Katy. “Dat project wordt in handen genomen door leerlingen van het zesde jaar. We werken hiervoor samen met vijf Kortrijkse partners.” (EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier